Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Ц Цього дня

Previous Next

Тридцять років від початку Революції на граніті

Однією з найважливіших подій 1990 року стала кампанія акцій та протестів, організованих українськими студентами на початку жовтня в центрі Києва, що увійшла в історію як Революція на граніті.

Ідея громадянського спротиву зародилася серед молоді Української студентської спілки на святкуванні п'ятсотріччя Запорозької Січі.

Підготовка до акції відбувалася в умовах суворої конспірації. Львів’яни, які на 2 жовтня їхали до Києва, збиралися невеликими групами, квитки брали не більше п’ятьох за раз, щоб не викликати підозри.

Так починалася перша в новітній історії України широкомасштабна акція спротиву, відома нині як Революція на граніті.

На нараді ухвалили рішення, що троє співголів акції (Олесь Доній від Києва, Маркіян Іващишин зі Львова та Олег Барков з Дніпродзержинська) й актив табору (комендант, охорона, прес-служба та інші) не будуть голодувати. Вони носили пов'язки чорного кольору, натомість голодувальники – білого, з написом «Я голодую». На площі Жовтневої революції (нині Майдан незалежності) розгорнули наметове містечко для початку голодування.

Учасники висунули 5 основних вимог: недопущення підписання нового союзного договору; перевибори до Верховної Ради УРСР на багатопартійній основі; жодної участі українців у війнах на чужих територіях; націоналізація майна КПУ та Ленінської комуністичної спілки молоді; відставка голови Ради Міністрів УРСР Віталія Масола.

Загалом у перший день у акції взяли участь 108 людей, 80 із яких – львів’яни. Через 6 днів спеціальна комісія Верховної Ради нарахувала 158 осіб. 10 жовтня на підтримку студентів голодування також оголосили 9 депутатів Верховної Ради просто в сесійній залі. Загалом у цей день у акції взяли участь 298 студентів (27 з них голодували з першого дня).

Голодування тривало 16 днів. Переломним стало 15 жовтня, коли в Києві оголосили загальний студентський страйк і студенти почали захоплювати приміщення своїх ВНЗ, а на Майдані зібралося близько ста тисяч мітингувальників. Того самого дня студенти прорвали міліцейський кордон біля Верховної Ради та організували на площі перед нею ще одне наметове містечко.

17 жовтня  Верховна Рада УРСР прийняла постанову «Про розгляд вимог студентів, які проводять голодування в м. Києві з 2 жовтня 1990 року». Прийняття постанови зняло напругу і акцію голодування в центрі Києва припинили. Події Революції на граніті продемонстрували значну підтримку населенням антикомуністичних та антирадянських гасел і прискорили падіння тоталітарного режиму в Україні.

У фондовій колекції НМІУ зберігаються саморобні кайдани, якими учасник голодування, студент Львівського медінституту  Володимир Гузовський прикував себе до ліхтарного стовпа, а також пов’язка з написом «Я голодую Чортків» Галини Євгеніївни Шумелди.

До 30-ї річниці Революції на граніті на першому поверсі музею демонструються фотороботи співробітника НМІУ Дмитра Клочка, учасника студентського голодування 1990 року.

  

  

Підготував Олександр Лук’янов, старший науковий співробітник НМІУ

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь