Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Ц Цього дня

День родини

З 2012 року 8 липня в Україні відзначається День родини. Родина для українців відігравала і відіграє важливу роль, є джерелом життєдайної енергії. В родині формується характер людини, прищеплюються відповідальність, порядність, повага до старшого покоління. Російське вторгнення в 2022 році негативно вплинуло і на українські сім’ї: багато людей втрачають своїх рідних, 44% родин опинилися у розлуці (дані соціологічної групи «Рейтинг» станом на середину березня).

Нагадаємо кілька традицій, що здавна існували в українській родині. З перших днів появи в сім’ї нового члена йому приділяли особливу увагу. Щодня немовля купали в теплій воді, у спеціальних ночвах. Дитина спала у колисці, яку виготовляли з лози чи тканини. Такі предмети часто можна бачити в різних музеях України. А от речі, які допомагають вчити дитину сидіти, стояти, ходити є рідкістю. Національному музею історії України пощастило мати такі предмети у своїй колекції.

Щоб допомогти ще слабенькій дитині сидіти, використовували сидячку, яку робили з суцільної колоди. Спочатку в колоді видовбували зверху до середини порожнину, потім у цьому місці одну стінку прорізували. Так утворювався стілець із бильцями. Після цього, нижче від утвореного стільчика, збоку видовбували отвір. Він запобігав травмуванню: коли дитина була в сидячці, її ніжки вільно звисали і п’ятками не вдарялися об колоду. Крім того, спереду, у тій частині, де прорізана стінка колодки, робили два отвори, у які вставляли палицю. Ця палиця була елементом безпеки – так дитина не випадала з сидячки.

1231456456.jpg

Сидячка, Національний музей історії України

На початку 20 століття сидячку почали виготовляти з дощечок – у колекції музею зберігається саме такий екземпляр. Ця конструкція була досконалішою, бо простір між дном та сидінням використовувався як поличка для певних предметів.

Коли дитина підростала і сиділа вже сама, без допомоги сидячки, її навчали стояти. Для цього використовували стоячку. Стоячка складалася з двох дошок (нижньої і верхньої), з’єднаних між собою чотирма кілками. Верхню розміщували по висоті дитини так, щоб вона сягала їй попід пахви. Посередині цієї дошки випилювали круглий отвір, у який ставили дитину. Маля стояло на нижній дошці, спираючись руками на верхню.

234564.jpg
Стоячка. Національний музей історії України

З часом м’язи ніг дитини міцнішали, і вона вже могла стояти без цієї опори. Після цього малюка вчили ходити за допомогою ходячки та візочка. Ходячка – це дрючок із перечкою, у якій задовбана лозова дужка. Перечку з дужкою вставляли у вертикальний дрючок на такій висоті, щоб дужка охоплювала дитину попід пахви. Нижня частина дрючка, гостро затесана, вставлялася у ямку в підлозі хати, а верхня – фіксувалася скобою до сволока.

36548984.jpg

Ходячка. Національний музей історії України

Дитину ставили в дужку, ходячка поверталася навколо себе – і малюк ходив по колу, підтримуваний цим приладом. Коли немовля втомлювалося, то грудьми налягало на перечку або повисало, спираючись під пахвами на дужку, і так відпочивало.

Візочок використовували, щоб навчити проходити відстані. Дитина, тримаючись руками поперед себе за візочок, поступово звикала тримати рівновагу. У візочку робили масивні колеса, щоб не перекинувся.

46548488.jpg

Візочок. Національний музей історії України

Як бачимо, сучасні ходунки промислового виробництва, які використовують в Україні та всьому світі, заміняють усі чотири українські прилади. До речі, у різних країнах часто дискутують, чи насправді корисні ходунки. Як ви вважаєте, чи безпечними були чотири представлені прилади?

Підготував Сергій Сіренко, провідний науковий співробітник Національного музею історії України

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь