Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Ц Цього дня

Previous Next

День виноградаря та винороба

Щорічно у другу неділю листопада українці відзначають нове професійне свято — День виноградаря і винороба.

Виноград, поряд із фініковою пальмою, оливою та пшеницею вважається найдавнішою культурою, яку вирощує людина. Історія виноградарства та виноробства в Україні бере свій початок від глибокої давнини. Історичні артефакти, які дійшли до нас із цих прадавніх часів, свідчать, що виноград використовували всі народи, які в той чи інший період заселяли Крим і Південь України.

На сьогодні рекордсменом із виробництва вина у світі вважається Франція. Щорічно країна виготовляє до 50 мільйонів гектолітрів вина (майже 8 мільярдів пляшок). Перша пляшка французького вина була розлита в IV ст. до н. е. Франція стала відомою винахідницею таких алкогольних напоїв із винограду як коньяк, шампанське та коктейль — крюшон.

Історія останнього — цікава і має декілька різних версій його виникнення. Одна з найбільш реалістичних заснована на твердженні, що цей напій придумали слуги багатого французького буржуа. Після аристократичних прийомів, коли гості вже розходилися, на столах залишалося багато недопитого вина, шампанського, а також фруктів та ягід, поданих на десерт. Перед прибиранням слуги в одному з великих глеків (до речі, слово «cruchon» із французької перекладається саме як «глечик») змішували всі напої зі столу і додавали фрукти та ягоди, а потім розливали по келихах та насолоджувалися. Після одного з таких прийомів сам господар приєднався до «бенкету». Так слава про новий напій дійшла і до вельмож. І ось тоді світ заговорив про смачний коктейль.

Друга версія «народження» крюшону — більш елегантна та вишукана. Легенда розповідає, що цей напій з’явився в самому Версалі, і придумав його відомий у XVIII ст. колекціонер вин, віконт де Крюшон. У той день при дворі відбувалося щось на зразок сучасних фестивалів вин. Було дуже спекотно, і ніхто навіть не доторкнувся до алкогольних напоїв. Тож Крюшон узяв найбільшу чашу і змішав у ній охолоджені легкі вина, фрукти, жменю яскравих ягід і трохи крижаного соку. Придворним важко було втриматися від спокуси, і вони покуштували цей дивовижний напій. «Крюшон! Ще Крюшон!» — тільки й було чути від здивованих гостей. Відтоді й почалася епоха змішування охолоджених вин і соків, а напій вирішили називати ім’ям його кмітливого творця.

Класичний французький крюшон — це популярний літній слабоалкогольний коктейль, в якому в певних пропорціях поєднують вино, шампанське, лікер, фруктові соки, сиропи, ягоди і фрукти. На території України він з’являється після французько-російської війни 1812 р. як трофейний рецепт, привезений офіцерами. Коктейль стає настільки популярним, що для нього виготовляють спеціальний посуд — набір для крюшону, а глечик де готують напій отримав назву крюшонниця. Крюшон охолоджують до 8—10°C і сервірують із льодом, який подають окремо. До набору входять: крюшонниця, виготовлена з прозорого скла або кришталю, чашки з ручками та розливна ложка-черпак.

У зібранні Національного музею історії України зберігається цікава крюшонниця з прозорого скла, створена у стилі — «друге рококо» з елементами класицизму. Скляна форма прикрашена грануванням у вигляді «алмазної грані» та гравіюванням. Посудина має вишукане металеве художнє обрамлення, яке надає виробу помпезності, та претендує на центральне місце під час сервірування десерту. Виготовила її відома польська фірма «Henniger&Co», заснована у 1830-х рр. братами Геннігерами у Варшаві. Компанія працювала з такими матеріалами як мельхіор та нейзильбер. Продукція вирізнялась якістю виготовлення та оригінальним декором і користувалась попитом. Фірма випускала різні набори — столові, чайні, кавові, самовари та інші побутові вироби.

  

 

Підготувала Ольга Іванова, завідувачка науково-освітнього відділу

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь