Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Ц Цього дня

Previous Next

150 років від народження Леся Мартовича

Цьогоріч минає 150 років з дня народження письменника, юриста, громадського діяча та дослідника фольклору Покуття Леся Мартовича.

Олекса Семенович Мартович (12.02.1871 - 11.01.1916) народився у селі Торговиці на сучасній Франківщині, належав до незаможної галицької інтелігенції. Отримавши гімназійну освіту, а пізніше й вищу юридичну, окрім адвокатської практики Лесь Мартович організовував відкриття хат-читалень в селах, видавав газету, редагував часописи. Водночас був активним діячем Русько-Української радикальної партії (РУРП), підтримував зв'язки із Василем Стефаником, Марком Черемшиною. Разом, з ініціативи Івана Франка, вони створили неформальне літературне об'єднання "Покутська трійця" - письменників-модерністів, які розкривали у своїх творах різні теми із життя села.

Тогочасна Галичина була слабко урбанізованим, сировинним краєм з комплексом соціальних проблем. Оскільки твори Леся Мартовича сповнені іронії, у радянському літературознавстві він був охарактеризований як селянський письменник-сатирик, що висміював "феодальні" порядки. Така характеристика видається обмеженою, якщо зануритися у його твори, написані покутською говіркою, що стала частиною його впізнаваного літературного стилю. Новели та етюди письменника багатовимірні і викликають спектр емоцій, які складно вкласти в іронічну посмішку. Зокрема, в творі "Народная ноша", написаному від першої особи, підняті складні теми соціальної стратифікації, в якій освітня складова частина далеко не визначальна, усвідомлення "свій-чужий" та ролі одягу в наданні таких характеристик. Цей твір вміщений в невеличкому посмертному виданні творів Леся Мартовича разом з психологічною новелою про стосунки та почуття "Пророцтво грішника" та іронічним етюдом "Жирафа та Ладо" про мінливість ідеалів краси і те, що наші авторитети можуть бути примарними.

Під час Першої світової війни бібліотека та архів Мартовича сильно постраждали від пожежі, влаштованої російськими військовиками. Це остаточно підкосило письменника, який мав слабке здоров'я і відчував постійну нестачу коштів. До нашого часу дійшло лише 30 творів Леся Мартовича, надрукованих в часописах або окремих виданнях. Одне з них знаходиться у зібранні НМІУ.

  

   

Підготувала Надія Кравченко – наукова співробітниця відділу пізньосередньовічної, ранньомодерної та нової історії України НМІУ

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь