Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Ц Цього дня

Previous Next

День археолога

Вітаємо археологів із професійним святом!

Сьогодні, 15 серпня, в Україні відзначається День археолога – свято, офіційно започатковане у 2008 році. Є кілька легенд, чому для святкування в Україні було обрано саме 15 серпня. Перша: цього дня відзначала свій день народження відома дослідниця трипільської культури Тетяна Пассек, і саме під час її експедицій у 1940–1950-х роках почали святкувати імпровізований день археолога. Ще в одній легенді йдеться про те, що працівники однієї з експедицій цього дня святкували віднайдення цікавих знахідок.

А Міжнародний день археології відзначають у третю суботу жовтня.

Національний музей історії України впродовж своєї історії тісно пов’язаний з археологією. Як відомо, музей було започатковано археологічною виставкою, побудованою до ХІ-го Археологічного з’їзду, що проходив в Києві влітку 1899 року. Офіційно музей відкрито у 1904 році під назвою Київський художньо-промисловий і науковий музей і його першою цінною колекцією стало археологічне зібрання Вікентія Хвойки. До речі, саме він очолив у музеї перший археологічний відділ. Важливу роль у становленні музею і формуванні його колекції відіграв відомий археолог і етнограф Микола Біляшівський (перший директор музею). Основу археологічного відділу склали також матеріали з розкопок О. Бобринського, О. Зноско-Боровського, С. Мазаракі, І. Лінніченко та інших. Опікувалися музеєм родини меценатів Терещенків та Ханенків, які поповнили музейне зібрання власними колекціями і фінансували археологічні розкопки. З історією музею пов’язана діяльність відомих археологів, насамперед, В. Козловської, С. Магури, К. Коршака, Н. Кордиша, Т. Теслі, П. Курінного, Т. Мовші, Г. Шовкопляс. Нині археологічна колекція музею за кількістю та значенням є найбагатшою в Україні.

Археології України присвячена експозиція першого поверху музею. Це майже 9 тисяч експонатів, що розповідають про життя давнього населення України від кам’яної доби до XIV ст. Тут ви можете ознайомитися зі знахідками, що походять з відомих Кирилівської та Мізинської стоянок доби палеоліту, цікавими артефактами землеробської трипільської культури, скіфськими пам’ятками раннього залізного віку та античних колоній Північного Причорномор’я, старожитностями доби Великого переселення народів та розселення слов’ян. Значною є колекція виробів давньоруського часу, насамперед з розкопок Десятинної церкви в Києві.

Тож вітаємо всіх археологів України з професійним святом! Бажаємо невтомності, наполегливості й приголомшливих археологічних знахідок!

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь