Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Ц Цього дня

Previous Next

Всесвітній день шульги

У другій декаді серпня у світі відзначають Всесвітній день шульги. Свято започаткував британський клуб ліворуких у 1992 році. Так засновники свята намагалися привернути увагу до прав ліворуких людей, яких, за підрахунками вчених, у світі налічується близько 10%. Виробники товарів для письма, замків, дверей, комп’ютерних аксесуарів керуються під час виготовлення цих речей зручністю для праворуких людей.

Акції  та заходи, які проводять шульги в серпні, покликані  змінити ставлення до ліворуких і враховувати їхні побажання при виробництві побутових речей. Основним своїм завданням організації ліворуких вбачають повну ліквідацію насильницького переучування дітей до письма правою рукою у світі.

У більшості народів до самого поняття «шульга» чи «лівий» історично склалося негативне ставлення. Нині існує проблема примусового переучування дітей у школах, що призводить до психологічних стресів. У тоталітарній радянській державі переучування ліворуких дітей у школах вважалося обов’язковим. Багато відомих особистостей у історії людства були шульгами: Леонардо да Вінчі, Наполеон, Вінстон Черчилль, Рональд Рейган. Вчені пояснюють цей факт здатністю ліворуких людей нестандартно мислити завдяки домінуванню правої півкулі головного мозку, що відповідає за інтуїцію та образне мислення.

Серед відомих постатей у історії України, які мали таку особливість, –  український політичний діяч, голова Проводу ОУН-Б, борець за незалежність України у ХХ ст. Степан Бандера. З дитинства Степан Андрійович виявляв творчі та організаційні здібності: співав у хорі, грав на музичних інструментах, захоплювався шахами, мандрами, був активним членом молодіжних та спортивних організацій.

До 100-річчя від дня народження Степана Бандери в Національному музеї історії України відкрили виставку «Степан Бандера: документи свідчать», на якій були представлені унікальні документи й матеріали. Мета виставки полягала у відновленні історичної правди про постать С. Бандери, яку за радянських часів демонізували чи не найбільше. Серед матеріалів: річне свідоцтво про навчання у Стрийській українській гімназії.

  

  

Підготував Олександр Лук’янов, старший науковий співробітник НМІУ

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь