Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

Прапор УПА зі слідами крові – свідок російської традиції злочинів проти українців

Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Нині російський агресор нещадно обстрілює та бомбардує українські міста й села, через що гинуть сотні людей, руйнуються тисячі будинків та інфраструктура. Такий варварський спосіб ведення війни росіянами вражає цивілізований світ. Жахливих нищень із величезними жертвами зазнали Маріуполь, Чернігів, Тростянець, Буча, десятки українських містечок та сіл. Такі дії є традиційними для росіян, що підтверджують трагедії численних чеченських та сирійських населених пунктів, зруйнованих силами рф у 21 столітті.

Українські населені пункти та інфраструктура вже зазнавали жахливих руйнувань від сталінських військ у 20 столітті під час німецько-російської війни. Тоді радянські війська, що відступали, залишали після себе суцільні згарища, перетворили на руїни Київ, підірвали ДніпроГЕС, внаслідок чого загинуло багато людей. Страшним руйнуванням українські міста та села піддалися і під час наступу Червоної армії, зокрема, вщент було зруйновано Тернопіль.

Загони НКВС та радянські партизани-диверсанти з винятковою жорстокістю нищили українські населені пункти та боролися з бійцями УПА та українським підпіллям.

У колекції Національного музею історії України зберігається синьо-жовтий прапор УПА зі слідами крові, захоплений у березні 1944 року бійцями Кам’янець-Подільського партизанського з’єднання в селі Великій Мощаниці на Рівненщині. Цілком імовірно, що прапор належав Здолбунівському куреню УПА «Ясен» військової округи «Богун» і був виготовлений ще до розколу ОУН 1940 року. Це може пояснити зображення на прапорі тризуба з мечем.

Загони імені Хрущова, Калініна та Берії оточили сили УПА у Великій Мощаниці 21 березня. Українські повстанці зайняли завчасно підготовані оборонні позиції та розпочали відчайдушний спротив, який час від часу переходив у контратаки. Бій тривав сім годин. У ньому загинув політрук загону імені Берії. Радянські партизани застосували артилерію та міномети і повністю знищили село.

Під час ліквідації опору у Великій Мощаниці радянські партизани застосували тактику випаленої землі. В рапортах про бій командир ІІ взводу загону імені Берії повідомляв, що деякі бійці спалили по чотири хати з «бендерами».

У 1940–1950-х роках бійці УПА чинили надзвичайний опір силам російсько-радянських окупантів (що кількісно значно переважали), здебільшого на заході України. Нині бійці Збройних сил України під синьо-жовтими прапорами успішно нищать російських агресорів вже на сході нашої держави. Як і майже 80 років тому, все українське, включно із синьо-жовтим прапором, викликає лють у російських окупантів, яка виливається в масові вбивства мирних жителів та руйнування міст і сіл. Але нині мужніх українських воїнів підтримує увесь цивілізований світ, тому остаточна перемога обов’язково буде за ними.

   

Підготував Богдан Патриляк, заступник генерального директора Національного музею історії України

 

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь