Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Швеція зібрала для музеїв України мільйон крон

Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

На початку повномасштабної війни росії проти України Північний музей у Стокгольмі (Stiftelsen Nordiska museet) ініціював збір коштів для музеїв України. Заклик активно підтримали громадяни та інституції Швеції. За допомогою кількох щедрих приватних донорів, фондів, асоціацій та підприємців, а також низки скандинавських музеїв зібрано близько 1 мільйона шведських крон (близько 100 тисяч євро).

Фонд створено 26 лютого як спільну ініціативу Північного музею та Національної ради з питань культурної спадщини Швеції та музеїв Скандинавії з метою збору фінансової допомоги для порятунку культурної спадщини України, яка перебуває під загрозою через військові дії. Зокрема, Північний музей і Норвезький народний музей (Norsk Folkemuseum) пожертвували кошти, отримані від продажу квитків 5–6 березня. Всі регіональні музеї Швеції теж зробили пожертви. До справи долучилися кілька приватних донорів, фондів, асоціацій та підприємців.

Пріоритетним напрямком фонду є підтримка Національного музею історії України в Києві та сприяння збереженню його колекцій.

У пресрелізі щодо зібраних коштів Санне Хоубі-Нільсен, директорка Північного музею, зазначає: «Приємно бачити таку величезну підтримку як з боку музейників, представників сфери культури, так і з боку бізнес-спільноти, фондів, асоціацій та приватних осіб. Я хотіла б від імені України висловити щиру подяку колегам…»

Лінда Лундберг, генеральна секретарка Ради співробітництва регіональних музеїв Швеції, у своєму виступі сказала: «Для нас очевидна підтримка наших колег в Україні. Українська культурна спадщина є свідченням нашої довгої та спільної культурної історії».

«Збір коштів є важливою справою, і я переконана, що багато інших людей, не в останню чергу представники «Королівського товариства Юргордену», продовжуватимуть надавати підтримку для захисту права України на її власну історію», – додала Каміла Цедендаль, директорка «Королівського товариства Юргордену».

Детальніше про збір коштів читайте .

Команда Національного музею історії України вдячна шведським колегам за таку небайдужість до української культурної спадщини. росія вже встигла продемонструвати ненависть до української культури. Тож нині музейники всієї країни героїчно боронять наше минуле, в якому, зокрема, є чимало зв’язків зі Скандинавією.

 

На заставці Північний музей в Стокгольмі, фейсбук Nordiska museet

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь