Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

До Дня Києва. Довідник з історії Києва Михайла Захарченка

Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

31 травня святкуємо день столиці нашої країни – Києва. Дослідженням історії міста присвячено велику кількість поважних наукових видань. Але сьогодні цікаво буде згадати про одне із перших видань, автори якого спробували узагальнити всі відомості про місто. Йдеться про книгу «Кіевь теперь и прежде: 988–1888» із фондового зібрання Національного музею історії України. 

Ця книгаодне із найвідоміших видань, яке й досі користується великим попитом. Вона була створена з нагоди святкування 900-річчя Хрещення Русі. Це перша книга про Київ, в якій докладний текст поєднується з винятковим багатством ілюстрацій – понад 100 видів старого міста. Видання є унікальним довідником з історії міста від давніх часів до ХІХ ст. Тут подано природничі (кліматичні, геополітичні) особливості міста, головні пам’ятки і святині, що існували на час виходу книги. Зображення деяких об’єктів, які з часом було втрачено, майже ніде більше не зустрічаються, тож скласти уявлення про їхній вигляд можна саме завдяки цій книзі. Видання має виняткову музейну, наукову, художню, історико-культурну цінність, є бібліографічною рідкістю та, відповідно, становить колекційний інтерес.

Автор-упорядник книги Захарченко Михайло Мойсейович вищу освіту здобув у Київському Університеті св. Володимира на історико-філологічному факультеті. Відразу по закінченні курсу (1874) став викладачем. На момент написання книги працював на посаді інспектора Київського інституту шляхетних дівчат та викладав курс російської мови і педагогіки.

Книга була в 1888 р. надрукована у друкарні Стефана Васильовича Кульженка (1837–1906) – українського друкаря, книговидавця, який належав до когорти найуспішніших підприємців.

На початку ХХ ст. друкарня Кульженка була однією із найбільших не лише в Києві, а й усій Російській імперії. Близько тисячі найменувань книг з найрізноманітніших галузей знань вийшли зі стін друкарні Кульженка за півстоліття її роботи. Діапазон видань був широким – від копійкових народних календарів і брошур товариства грамотності до чудових художніх альбомів, від медичних атласів до таких вузькоспеціалізованих видань як збірник записаних крюковим нотним письмом старообрядницьких пісень, друкування яких вимагало створення спеціальних шрифтів. Загалом на підприємствах Стефана Кульженка було випущено понад 1 тис. назв книг на високому рівні друкарської справи. Це твори Тараса Шевченка, Івана Нечуя-Левицького, Олени Пчілки, Тадея Рильського та інших.

Головним пріоритетом видавця було створення ілюстрованих книг. Вершиною поліграфічної майстерності того часу є книга «Кіевь теперь и прежде». Можна стверджувати, що найцінніша частина того, що було видано в дореволюційний період з історії та культури України і Києва, вийшла в друкарні Стефана Кульженка, а загальний перелік надрукованих з 1880-х до 1910-х рр. книг є найповнішим літописом економічного, технічного, наукового та культурного розвитку Києва за кілька десятиліть.

 

Підготувала Олена Іванова – завідувачка відділу тимчасових експозицій НМІУ

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь