Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

Шлях до Антарктиди: Як дістатись на роботу під час пандемії

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Пандемія COVID-19 внесла корективи в роботу української експедиції на антарктичній станції «Академік Вернадський». Попри перешкоди та обмеження вітчизняна команда вчасно прибула до обсерваторії.

Учасники 25-ої української експедиції, які мають змінити науковців та команду з життєзабезпечення, що працює в Антарктиді вже протягом року, встигли 16 березня, напередодні повного припинення пасажирського авіасполучення, вилетіти у Стамбул. Звідти вони мали дістатись до Південної Америки. Проте 17 березня переліт було відмінено через оголошений карантин. Команда з 12 чоловік, провівши три доби у Туреччині, була змушена повернутися до Києва. Ротація співробітників станції опинилася під загрозою. Завдяки злагодженій роботі багатьох відомств та українських дипломатів, учасникам експедиції 30 березня все ж таки вдалось дістатись до Чилі. Після проходження обов’язкової обсервації, на антарктичну станцію українську команду вчасно доставлено на корабель.

Відлік українським антарктичним експедиціям було покладено 6 лютого 1996 р., коли Тоді учасники першої експедиції, яку очолював Геннадій Міліневський, над станцією «Академік Вернадський» підняли синьо-жовтий прапор. Українська антарктична станція – це добре обладнана геофізична обсерваторія, де проводяться дослідження: твердої землі (сейсміки, вікових змін магнітного поля), океану (припливи, досліди з біології та орнітології), нижньої атмосфери (метеорології, озонового шару), верхньої атмосфери та магнітосфери.

Щоб дістатись до станції «Академік Вернадський», нині учасники експедицій долають повітряний шлях до Південної Америки, а звідти судном пливуть до Антарктиди. За час функціонування української станції, чотири експедиції було доправлено до найпівденнішого континенту на своїх судах. Так, друга та третя українські експедиції ходили в Антарктиду на кораблі «Ернст Кренкель», на початку 2000-х рр., ще дві експедиції доправляло судно «Горизонт». Враховуючи подорож у обидва боки, час на стоянку (на це витрачалось близько трьох місяців) та витрати на пальне, від такого шляху було вирішено відмовитись.

У фондах НМІУ зберігається прапор України з судна «Горизонт», на якому на станцію «Академік Вернадський» добиралися учасники VII Української антарктичної експедиції у 2002 р.

Підготував Антон Богдалов, завідувач відділу історії незалежної України НМІУ

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь