Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

Давньогрецькі монети: шлях до колекції НМІУ

Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Окрасою музейного зібрання Національного музею історії України є нумізматична колекція. Налічує вона понад 1500 екземплярів монет Античної Греції.

Формування нумізматичної колекції НМІУ – окрема сторінка історії нашого музею. Це зібрання започатковане в останні десятиліття XVIII ст. і пов’язане з колекційною діяльністю останнього польського короля Станіслава-Августа Понятовського. Після смерті короля зібрана ним колекція була виставлена на аукціон. Її купив знаний польський культурний діяч і науковець Тадеуш Чацький, а потім передав до організованої за його ініціативи Кременецької гімназії на Волині (гімназія з часом була перейменована в ліцей). Ліцей 1833 р. ліквідували, а його нумізматична колекція, що нараховувала близько 20 000 монет і медалей, була перевезена до Києва, і стала основою зібрання заснованого у 1834 р. Київського університету. Мінц-кабінет Київського університету успішно функціонував як музейний та науковий центр з вивчення монетних знахідок на території України упродовж усього ХІХ ст. Його нумізматична колекція 1915 р. налічувала понад 60 000 екземплярів, частину з яких становили монети Давньої Греції.

Університетську колекцію 1936 р. передали Всеукраїнському історичному музею (нині – Національний музей історії України). До складу сучасної колекції увійшли також античні монети із зібрань Київського міського музею (попередника НМІУ) та Церковно-археологічного музею при Київський духовній академії, ліквідованого у 1918 р.

  

Боги на монетах

У нумізматичній колекції НМІУ зберігаються цінні античні монети із зображеннями богів – персонажів давньогрецької міфології.

Стародавні греки вірили, що боги подібні до людей, але безсмертні. Вони наділили їх якостями і поведінкою звичайних людей, але водночас і неймовірними здібностями. Люди вірили, що богам властиві людські емоції: вони бувають шляхетними та мстивими, можуть любити і заздрити, відчувати гнів і радість, обманювати й бути чесними, пліткувати та сваритися. З часом історії стосунків між богами обростали щоразу більшою кількістю міфів. Греки створили пантеон богів, у якому кожен бог мав свою функцію і виконував певну роль. Люди вірили, що все у їхньому житті скеровується волею богів, а всі людські уміння та знання – подаровані ними. І монети також. Мабуть, саме тому давні греки зображали на монетах богів.

Наша багата нумізматична колекція стане для вас провідником у дивовижний світ давньогрецьких міфів. Починаємо нашу захопливу подорож зі знайомства із Зевсом – головним із богів-олімпійців, богом грому і блискавок.

   

Зевс на античній монеті з зібрання НМІУ

Тетрадрахма. 250 – 220 рр. до н.е., м. Лампсак (посмертний випуск).

Македонія, Олександр ІІІ (336–323 рр. до н. е.).

Срібна карбована монета має вагу 17,16 г та діаметр 25 мм. До зібрання НМІУ надійшла з колекції мінц-кабінету університету св. Володимира.

На лицьовій стороні монети бачимо голову Геракла у левовій шкурі, повернуту праворуч. На зворотній – Зевса, повернутого ліворуч, який сидить на троні й тримає орла та скіпетр. Під троном – канфар. У полі ліворуч - літера «Л» та факел. Праворуч вертикально читаємо напис імені правителя – Олександр.

Давні греки наділили богів-олімпійців, яких вважали третім поколінням богів на землі, неймовірними здібностями, але й не позбавили вад. За їхніми уявленнями, олімпійці вибороли своє право керувати світом у старшого покоління богів (титанів), які уособлювали природні стихії та сили всесвіту. Очільником третього покоління богів був Зевс. Батькові Зевса – Кроносу було передбачено, що його переможе власний син. Щоб уникнути такої долі, він щоразу ковтав щойно народжене своєю дружиною Реєю дитя. Рея зважилася обдурити чоловіка і таємно народила дитину – Зевса. А Кроносу замість новонародженого дала проковтнути сповитий камінь. Коли Зевс виріс, він повстав проти свого батька – Кроноса, і примусив його повернути на світ братів і сестер. Потім разом із Зевсом боги почали боротьбу з Кроносом. Битва тривала 9 років. Кронос був повалений і скинутий в безодню Тартару.

Після перемоги боги на чолі із Зевсом оселилися на горі Олімп. Стародавні греки до пантеону олімпійських головних богів зараховували Зевса, Геру, Афіну, Гефеста, Аполлона, Артеміду, Посейдона, Ареса, Афродіту, Деметру, Гермеса, Гестію. До богів-олімпійців близький і Аїд, але він жив не на Олімпі, а у своєму підземному царстві.

Зевс – головне божество давньогрецької міфології, цар усіх інших богів, уособлення безкінечного неба, повелитель блискавок. У римській релігії йому відповідав Юпітер. Зевс є братом Аїда, Гестії, Деметри, Гери і Посейдона. Дружина Зевса – богиня Гера.

Греки уявляли Зевса божественно прекрасним – увесь його вигляд уособлював владу і могутність. Зевс сидить на золотому троні, біля якого завжди присутня його супутниця – крилата богиня Ніка. У руках він тримає скіпетр, прикрашений орлом. За легендою, коли Зевс вирушав у похід на титанів, то помітив орла, вбачаючи в цьому добру звістку. Коли боги ділили птахів, Зевсу дістався орел – цей птах був його уособленням. Саме тому Зевс із орлом зображений на монеті з нашого музейного зібрання.

Підготувала Зінаїда Зразюк, завідувач сектору нумізматики, фалеристики, медальєрики  та боністики науково-дослідного відділу збереження фондів НМІУ

Колаж Анастасії Доманової 

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь