Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

Колекція НМІУ: Медичні інструменти з Ольвії

Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Давніх греків вважають засновниками європейської медицини. Тому цілком можливо, що ольвіополіти практикували й медичні операції. Бронзові вироби у формі ложечок, зондів, голок, припікачів, гачків, пінцетів та зубил знаходили під час археологічних досліджень у Ольвії. Вони вважаються медичними інструментами. Більшість цих знахідок, імовірно, виконували декілька функцій. Цікаво, що деякі форми хірургічних інструментів у дещо зміненому вигляді збереглися донині та широко використовуються в сучасній медицині.

Колекція медичних інструментів із розкопок одного з античних центрів Північного Причорномор'я – Ольвії, налічує в зібранні НМІУ понад 50 предметів. Більшість із них виготовлено з бронзи, деякі – зі срібла й кістки. Всі предмети – невеликого розміру, без зайвих прикрас, іноді мають фігурні потовщення, насічки для зручнішого тримання інструмента в руці.

Найрізноманітнішими за призначенням були зонди. Лопатковидні зонди використовували для дослідження ран, розширення звужених каналів, а також як припікачі, крім того, гострі краї лопаток могли бути хірургічними ножами. За допомогою ложковидних країв інструментів видаляли гній і сторонні предмети з ран. Срібні та бронзові зонди використовували при вилученні сторонніх предметів із вузьких каналів, порожнин вуха. Можливо, такими інструментами видаляли камені з сечового міхура, а зондами із розщепленою лопаткою послуговувалися під час операцій на вуздечці язика та судинах. Імовірно, в давнину за допомогою вказаних інструментів могли видаляти з ран сторонні тіла, насамперед, наконечники стріл (розщеплений край лопатки використовували для розщеплення м'язів).

Для вилучення великих наконечників стріл міг слугувати бронзовий інструмент у вигляді круглого стрижня. Його голівка роздвоєна, можливо, вона утворювала петлю, що перебувала під кутом до стержня. Ручка має вигляд подвійного гачка.

У колекції зберігається бронзовий зонд у вигляді довгої пласкої тупої голки завдовжки 9 см, на широкому кінці якої міститься наскрізний отвір. Такі інструменти використовували для проведення лігатур і виконання матірʼяного дренажу під час лікування запальних процесів. П'ять бронзових гострих голок могли застосовуватися для накладення швів. До медичних гачків належать чотири бронзові інструменти у вигляді довгих стрижнів із невеликими загинами на одному з кінців. Такі гачки могли слугувати для накладення лігатур, їхні функції були різноманітні: для розширення ран, підняття кровоносних судин, видалення сторонніх предметів із ран.

Особливо цікавим є невеликий бронзовий інструмент, який за формою нагадує маленьке зубило з ручкою у вигляді круглого стрижня. За свідченням сучасних лікарів, таким інструментом могли проводити операції на кістках. У колекції НМІУ зберігається вісім вузьких і широких бронзових пінцетів, можливо, їх використовували в офтальмохірургії, гінекології, урології, травматології.

Знахідки хірургічних інструментів свідчать про високий розвиток античної медицини у грецьких містах-державах Північного Причорномор'я ще в I–II ст. н. е. Вони дають уявлення про різноманітні операції, які проводили в ті часи.

Підготувала Марина Хомчик, старша наукова співробітниця сектору «Археологія доби раннього заліза» науково-дослідного відділу збереження фондів НМІУ.

Колаж Анастасії Доманової

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь