Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Музей представляє виставковий проект «Фонди НМІУ: Збережене мистецтво»

Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Фондове зібрання Національного музею історії України налічує близько 600 тисяч одиниць зберігання основного фонду, з них майже 15 тисяч задіяно в експозиційних розділах музею та на виставках. Це досить невеликий відсоток предметів, які музей пропонує для огляду відвідувачам, від тієї кількості, яку умовно можуть бачити лише співробітники музею та науковці. Основний задум виставкового проекту «Фонди НМІУ: Збережене мистецтво» полягає в тому, щоб запропонувати відвідувачам музею ознайомитися з тією частиною музейної колекції, яка або за хронологічними, або за тематичними ознаками не може бути задіяна ні в постійній експозиції, ні на виставках. Проект складається із 12 тематичних виставкових розділів. Кожен з них експонуватиметься протягом 2–3 тижнів, перший розділ відкриється до огляду вже 27 січня 2020 р.

Усі експозиційні розділи пропонуватимуть ознайомитися із предметами українського декоративно-ужиткового мистецтва ХХ ст. Проект «Фонди НМІУ: Збережене мистецтво» є спробою переосмислити й донести до відвідувача українське декоративне мистецтво ХХ ст. та актуалізувати  цей малодосліджений пласт нашої культури. Роботи художників провідних українських заводів порцеляни та скла є важливою складовою культурної спадщини, її висвітлення сприятиме промоції українського мистецтва.

Кожен розділ присвячуватиметься виробництву певного підприємства: Київського заводу художнього скла, Київського експериментального кераміко-художнього заводу, Дружківського порцелянового заводу, Баранівського порцелянового завод та інших. На жаль, більшість із них припинили свою діяльність у кін. 1990 – на поч. 2000-х рр. Лише музейні фондові зібрання нині зберігають музейні предмети, що можуть продемонструвати високохудожні мистецькі вироби провідних українських підприємств ХХ ст.

Перший розділ виставкового проекту присвячено творам заслуженого художника України В’ячеслава Дудіна (1949 – 2018), головного художника Київського заводу художнього скла.

У подальших планах проекту «Фонди НМІУ: Збережене мистецтво» – розділи, присвячені таким українським заводам порцеляни та скла:

  • Баранівський порцеляновий завод;
  • Київський завод художнього скла. Заслужений художник України Сусанна Сміян;
  • Дружківський порцеляновий завод;
  • Київський завод художнього скла. Народний художник України Іван Зарицький;
  • Київський експериментальний кераміко-художній завод;
  • Київський завод художнього скла. Народний художник України Лідія Митяєва;
  • Коростенський порцеляновий завод;
  • Київський завод художнього скла. Заслужений художник України Іван Аполлонов;
  • Довбиський порцеляновий завод;
  • Будянський фаянсовий завод;
  • Васильківський майоліковий завод.

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь