Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

Жінки українських міст та їхні права

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

У неділю, 25 серпня, відвідувачі Національного музею історії України мали нагоду дізнатися більше про українське жіноцтво в ранньомодерну добу.

Ярослав Затилюк, старший науковий співробітник відділу пізньосередньовічної, ранньомодерної та нової історії України, провів екскурсію виставкою «Жінки Прекрасної епохи». Відвідувачі мали нагоду уважніше придивитися до жіночого світу, до кількох традиційних та нових образів мешканок українських міст XIX – поч. XX ст. На виставці продемонстровано моду тогочасних містянок, представлено особисті речі та світлини відомих українок тієї доби. Порушено тему емансипації жінки, її освіти та інтелектуальної праці. Також під час екскурсії науковець розповів про суперечності у ставленні тогочасного суспільства до дівчини, коли одночасно плекався образ цнотливої жінки, що стане вірною дружиною, та узаконення дошлюбних позашлюбних сексуальних розваг для чоловіків.

Ярослав Затилюк відповів на численні питання, які виникали під час екскурсії. Зокрема, експонати виставки наштовхнули відвідувачів на висновок, що жіночий дискурс у експозиціях українських музеїв майже відсутній. «Раніше висвітлювали та вивчали тільки «чоловічу» історію, жінки завжди залишалися в тіні. Хочеться більше дізнаватися про жіночий досвід, про боротьбу жінок за власні права. В музей, де звучить жіночий голос, завжди хочеться приходити», – зауважила наприкінці екскурсії київська музикознавиця Валентина.

Обговорення жіночої теми продовжив Максим Яременко, доктор історичних наук, старший науковий співробітник відділу пізньосередньовічної, ранньомодерної та нової історії України НМІУ. Під час лекції про становище та можливості жінки в ранньомодерній Україні історик зупинився на уявленнях про жінку в домодерний час, на правах та можливостях реалізації для жіноцтва.

Розповідь про жінок у ранньомодерну добу Максим Яременко проілюстрував конкретними випадками із судових справ.

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь