Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

Об’єднані серця на Старокиївській горі

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

ФОТОЗВІТ

Традиційна кримськотатарська музика, етно-поп, джаз, панк-рок і навіть кримськотатарський реп – найкраща музика обʼєднувала серця на галявині біля Національного музею історії України.

Пополудні 25 серпня Старокиївська гора перетворилася на фестивальну казку. Тут до пізнього вечора співали, танцювали та святкували всі разом!

Хедлайнеркою другого опен-ейру «Кримський Дім обʼєднує серця», підтриманого Українським культурним фондом, стала неперевершена Jamala | Джамала – відома українська співачка, переможниця Євробачення-2016. На Старокиївськй горі Джамала виконала свої хіти. Також вперше в Києві прозвучав кримськотатарський реп – пісня «Крим-народ-Батьківщина», написана кримським репером.

«Дякую за цю чудову локацію, – звернулася зі сцени Джамала. – Вірю, що Кримський Дім збиратиме нас тут ще не один раз».

«Крим об’єднує Україну, адже Крим – це Україна», – так звернувся до учасників заходу голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Разом із Кримським Домом та ГО «Земляцтво кримських татар» Національний музей історії України став одним із організаторів свята. Генеральний директор НМІУ Тетяна Сосновська привітала присутніх: «Старокиївська гора є одним із найісторичніших місць Києва. І те, що саме тут відбувається наше дійство, надає йому ще більшого історичного культурного звучання. Старокиївська гора завжди об’єднувала патріотичних людей. У Національному музеї історії України ми вже двічі провели кримськотатарські ночі – у 2015 і 2019 роках. Ці події відбувалися на одному диханні. Вранці ніхто не хотів розходитися. Ми залюбки частувалися, співали й танцювали із кримськими татарами. Тому дуже приємно, що цей концерт допоміг нам вийти за межі музею, ще раз об’єднати нас і зробити відвертішими, переконливішими у почутті власної гідності».

Пані Тетяна закликала відвідувачів свята завітати до НМІУ. «Там, де є Національний музей історії України, не втрачена жодна частинка нашої історії. Там, де Кримський Дім, є такі знакові події, що дозволяють реалізувати найамбітніші задуми», – підсумувала Тетяна Сосновська.

На Старокиївскій горі феєрію створювали співак Олександр Положинський, лідер українського гурту «Тартак», зі своїй музичним проектом «Був’є», етно-гурт «KURBASY», кримськотатарський панк-рок гурт «Shatur-Gudur», співачки Ельвіра Сарихаліл та Oksana Rospop, ансамбль «Мусафір». Відвідувачі свята відчули музичну експресію «PIANO» – українського гурту, що створює музику в напрямі арт-рок. Відомі українські пісні в сучасному виконанні на галявині біля НМІУ співали всі разом із львівським етно-гуртом «KURBASY», який презентував програму «Пісня про тебе» за мотивами творів легендарного українського композитора Володимира Івасюка.

Маленьких відвідувачів чекали майстер-класи з гончарства та розпису кераміки за традиціями кримських татар. Черга вишикувалася до намету, де майстриня проводила розпис хною. Під загальне захоплення відбувалося таїнство розпису по воді – кожен хотів поводити пензлем по орнаменту під водою, щоб принести додому незвичайний малюнок.

Жінок приваблювала можливість власноруч виготовити фес – традиційний жіночий головний убір кримських татар. «Під керівництвом майстра я за півгодини змайструвала таку гарну шапочку, що здивувалася сама собі, – емоційно розповідає київська пенсіонерка Ольга Савченко, яка виготовила фес однією з перших. – Тепер ще хочу встигнути привести сюди подруг».

Крім розваг, Кримський Дім також додав до програми пізнавальну складову. В межах заходу на галявині Національного музею історії України відбулася прем’єра документального фільму «Керченські бранці» про полонених українських моряків, який продемонстрував телеканал hromadske.ua.

Вже о 22 годині кримськотатарські мотиви, створені відомою українською медіахудожницею та аніматоркою Reinish (Світлана Рейніш) для 3D-мапінгу, перенесли відвідувачів у іншу реальність. На очах у захопленої публіки на стінах Національного музею історії України ожила справжня кримська казка.

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь