Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

А Архів експонатів

Секрети сукні «Мерилін», яку модельєр Сергій Єрмаков присвятив кінодіві

«Я люблю створювати сукні – вони для мене як діти. Сукня не робиться за добу. Вона шиється щонайменше п’ять місяців». Так говорив про свою роботу київський модельєр Сергій Єрмаков (1972–2021), унікальний український кутюр’є, який працював у стилістиці високої моди, та єдиний у світі незрячий дизайнер. Про те, як він створював свої сукні, ви можете дізнатися на виставці «Сергій Єрмаков. Феномен українського кутюр’є» у Національному музеї історії України. Сам Сергій говорив про те, що образи його суконь виникають миттєво: «Я ніколи не вигадую спеціально, образи десь усередині мене, і мені залишається лише передати їх».

Можливо, саме так була створена наприкінці осені 2006 року вишукана колекція, яку модельєр спочатку назвав «Оскар». Це були образи всесвітньовідомих актрис кіно. Сергій Єрмаков так розповідав про головну ідею колекції: «Я обожнюю кіно: Катрін Денев, Лайза Мінеллі, Шерон Стоун, Ніколь Кідман, Джульєтта Мазіна, Грета Гарбо – мої кумири. Хочеться створити у глядачів враження, що ці актриси прийшли у моїх сукнях за “Оскаром”». Згодом Сергій Єрмаков розширив тематику колекції і змінив її назву на «Fleur Rouge» («Червона квітка»). Дизайнер створив 25 розкішних суконь-образів жінок різних епох, які стали музами для багатьох поколінь.

Одним із перших образів у колекції була сукня «Мерилін», присвячена актрисі Голлівуду Мерилін Монро (1926–1962). Вона виготовлена із рожевого та білого шовку, доповнена рожевим фатином, декорована перлинами та бісером. Виникає враження, що сукня створена з шовку в рожеву та білу смужку. Насправді – це рожеві та білі смуги, скроєні окремо і зшиті вручну настільки майстерно, що якщо спеціально не акцентувати увагу, то помітити неможливо.

Ідея рожевої сукні відображає особисте сприйняття модельєром відомої акторки. У Сергія Єрмакова Мерилін Монро асоціювалася з ніжним образом дитини-підлітка. В ній дуже багато жіночності, м’якості, нібито доступності та водночас неприступності. Монро любила все те, що ідеально підкреслювало її форми, тому модель сукні відтворює витончену жіночу фігуру.

Сергій вважав, що його рожева сукня трохи нагадує легендарну білу сукню з камінцями Swarovski, в якій Мерилін у 1962 році виконала пісню «Happy Birthday Mr. President» для американського президента Джона Ф. Кеннеді в Медісон Сквер Гарден. Дизайнер трансформував усі її образи в один. Сукня «Мерилін» – це спроба відтворення зовнішності акторки, її манер, характеру та ролей. Зрозуміло, що Монро ніколи не носила саме такої сукні, навіть подібної не мала, але такою її уявив модельєр. За його задумом, великі банти на сукні мають викликати асоціацію із бантами на подарунку, оскільки сама Монро була подарунком світові. Для багатьох її життя та смерть – це таємниця, наслання, мрія.

Параметри і зовнішній вигляд сукні настільки витончені, що вона нагадує ефемерну порцелянову статуетку. Ці враження підсилюються, коли намагаєшся уявити ту модель-жінку, яка змогла б її вдягнути. За свідченнями тих, хто демонстрував сукню на подіумі – в ній практично неможливо ходити, настільки вона звужена у нижній частині.

Перлини та дрібний бісер, якими вбрання розшите вручну, надають образу урочистості, передають голлівудський блиск. Водночас, за твердженням Сергія, дрібні перли у формі рису символізують сльози Монро, тому що життя її, за всієї гламурності, було важким і нещасливим. Ця сукня, як і будь-яка з цієї колекції, зроблена з величезною любов’ю до героїні.

Запрошуємо всіх відвідати виставку «Сергій Єрмаков. Феномен українського кутюр’є»! Скористайтеся можливістю помилуватися мистецьким та вишуканим вбранням, яке раніше бачило лише обмежене коло поціновувачів під час подіумних показів.

 

Ольга Іванова, завідувачка науково-освітнього відділу Національного музею історії України

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь