Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

А Архів експонатів

Срібний дукач, Полтавщина, др. полов. XVII ст.

Пропонуємо Вашій увазі рідкісний дукач з колекції філії НМІУ – Музею історичних коштовностей України. Видатний нумізмат та дослідник старовини Іван Григорович Спаський вважав подібні дукачі втраченими у вирі подій Другої світової війни. Але, Наталя Смірнова – науковий співробітник відділу фондів, опрацьовуючи фондову колекцію дукачів, виявила срібний давній дукач, дуже подібний до описаного Спаським. Під час Другої світової війни колекцію музею було евакуйовано, а вже 1946 р. з Держбанку СРСР частина колекції, що вціліла, повернулася до музею. Серед музейних предметів був і цей рідкісний срібний дукач. Після атрибуції було визначено, що дукач є повторенням невстановленого оригіналу західноєвропейської медалі.

З середини XVII ст. в Україні виробництво дукачів за західноєвропейськими зразками було дуже поширеним, також розвивалося місцеве виробництво копій медалей. Майстри переосмислювали сюжети і створювали так звані «гібридні копії». Цей срібний дукач є саме такою копією.

З лиця зображено сюжет «Поклоніння пастухів». Євангеліє від Луки говорить: «… і явилося з Ангелом багаточисельне воїнство Небесне, що славить Бога. Пастухи сказали один одному: підемо у Віфлієм і побачимо що там сталося, про що сповістив нам Господь, і поспішаючи прийшли і побачили і знайшли Марію і Іосипа і Немовля…».

На звороті вміщено сцену «Розп’яття». Цей сюжет відомий на релігійних медалях ще з XVII ст. Страждання Христа, що пролив кров за увесь рід людський, перетворили Хрест в символ спасіння та вічного життя. Цей образ стає одним з найважливіших у християнському мистецтві. Ідуть часи, змінюються майстри, а образ Розп’яття лишається незмінним і стверджує перемогу добра над злом. З лівого боку розп’ятого Христа ллється кров, яку збирає в чашу янгол, що стоїть на колінах. Подібні дукачі виконували роль оберегу. Вдягали їх на шию поверх намиста і розташовували так, щоб він був на видному місці. Жінки дуже пишалися такою прикрасою. Дукачі передавали з покоління в покоління і часто були частиною посагу нареченої.

Дукачі як оригінальний витвір золотарського мистецтва є відображенням матеріальної і духовної культури українського народу.

Детальніше:

про цей експонат розкажуть наші науковці 5 січня (суббота) об 11.30, 13.30 та 15.30 на виставці «Сонце на намисті. Дукач» на другому поверсі музею.

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь