Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

А Архів експонатів

Жіночий столик-секретер, виготовлений у Франції в середині хіх ст.

Писати листи, підписувати вітальні листівки за таким столиком-секретером мабуть справжнє задоволення. Уява малює пишно вбрану панянку в криноліновій сукні, яка схилилась над столиком та під мерехтливим світлом свічок каліграфічним почерком старанно виписує слова любовного послання. Цей жіночий столик-секретер – справжній витвір мистецтва талановитих майстрів-меблярів з Франції, один із елементів ошатного меблевого куточка заможних містян сер. XIX – поч. ХХ ст., відтвореного на другому поверсі музею.

Історія меблів-трансформерів сягає середини XVII ст., відколи в Європі почав утверджуватися стиль рококо. Витончені, декоровані рослинним орнаментом, з плавними суцільними формами меблеві набори цього стилю вперше містили жіночі секретери, картоньєрки, жіночі столики з відкидним дзеркалом, невеликі тумбочки з великою кількістю шухлядок. Меблі цього стилю характеризували хвилеподібні асиметричні форми та домінування рослинних орнаментів в оздобленні. Ці мотиви творчо переосмислили у меблях, створених у стилі класицизму. Останні випромінюють красу симетрії, простоти форм і деталей декору. Зазвичай їх робили з дерева цінних порід (червоного та чорного) в поєднанні з дорогими матеріалами декору (позолотою, високохудожньою аплікацією, металевими, керамічними та скляними елементами, часто прикрашеними антропоморфними, зооморфними та рослинними зображеннями), які не перевантажують простір і підкреслюють респектабельність.

Поєднання двох вищенаведених стилів (з переважанням останнього) можна побачити в жіночому секретері середини ХІХ ст., що експонується в Національному музеї історії України. Секретер складається з двох частин: розкладного столика, обтягнутого блакитним оксамитом, і розміщеної на столику шафці. Шафка прикрашена вишуканою аплікацією, на якій зображені рослинні мотиви, вкрита коричневим і світлим лаком та інкрустована позолоченими фігурними деталями. Вона містить два великі відділення, дверцята яких замикаються. На цих дверцятах – дві керамічні вставки овальної форми (із золотистими рамками), де на синьому і білому тлі розміщено букети красивих польових квітів. У нижній частині шафки є дві маленькі шухлядки. Столик, прикрашений аплікацією, також містить велику шухляду, що замикається. Стоїть він на чотирьох фігурних ніжках, оздоблених позолоченими фігурами янголят.

Детальніше:

ро експонат розкажуть наші науковці 12 та 13 січня (субота та неділя) об 11.30, 13.30, 15.30. в залі №17 на другому поверсі музею.

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь