Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Ц Цього дня

Previous Next

День Збройних сил України

Прапор України, на якому присягали військовослужбовці 55-го окремого полку зв’язку. Національний музей історії України

Цього дня 32 роки тому Верховна Рада України ухвалила надзвичайно важливі для нашої держави закони: «Закон про Збройні Сили України» й «Закон про Оборону України». 19 жовтня 1993 року український парламент ухвалив постанову, якою призначив 6 грудня Днем Збройних сил України.

Розбудова українського війська стала реальною завдяки наполегливій роботі офіцерів-патріотів, які об’єдналися у Спілку офіцерів України 28 липня 1991 року. Основною метою організації було створення та розбудова національних Збройних сил.

Один із засновників Спілки офіцерів України – полковник Віталій Лазоркін. 1991 року він став одним зі співзасновників Збройних сил України як автор Концепції створення національних ЗСУ та як активний учасник її впровадження у 1991–1992 роках.

___Портрет.jpg
Віталій Лазоркін. Національний музей історії України

У січні 1991 року за рекомендацією голови Львівської обласної ради В’ячеслава Чорновола колектив радіотехнічного факультету Львівської політехніки висунув Віталія Лазоркіна кандидатом у депутати Львівської обласної ради. У березні 1991 року його обрали депутатом.

У вересні 1991 року полковник представляв Україну у складі міждержавної робочої групи з військових питань при Комітеті з питань безпеки і оборони Верховної Ради СРСР. Під час засідань завдяки участі Віталія Лазоркіна з подальшого обговорення було знято питання воєнної доктрини оновленого СРСР. Ця доктрина передбачала, що українські Збройні сили мали окупувати частину балканських країн і вийти до Адріатичного моря. Віталій Лазоркін підготував проєкти законів «Про Оборону України» та «Про Збройні Сили України».

18 січня 1992 року за дорученням Виконкому Спілки офіцерів України Віталій Лазоркін привів до присяги на вірність українському народу офіцерів запасу Київського гарнізону. Ця урочиста подія відбулася на Софійському майдані та транслювалася українським телебаченням. До колекції Національного музею історії України Віталій Ілліч передав унікальні документи з власного архіву, зокрема проєкти законів із правками.

___Закон.jpg
Чернетка проєкту Закону України «Про Збройні Сили України» з правками. Національний музей історії України

___Чернетка22.jpg
Чернетка проєкту Закону України «Про Збройні Сили України» з правками. Національний музей історії України

Першим головою Спілки офіцерів України обрали Вілена Мартиросяна. Він був депутатом СРСР від Рівненської області. 1989 року став членом громадсько-політичної організації «Народний Рух України». Служив командиром 55-го окремого полку зв’язку, що дислокувався в місті Рівному. 23 грудня 1991 року полк зв’язку, яким командував Вілен Мартиросян, став першим підрозділом, що склав присягу на вірність народу України. Прапор України, на якому присягали військовослужбовці означеного полку, представлений на виставці «Прапори Незалежності» на другому поверсі Національного музею історії України.

Вітаємо всіх військовослужбовців Збройних сил України зі святом! Безмежна шана вам за те, що бороните нашу свободу!

 

Підготував Олександр Лук’янов, старший науковий співробітник Національного музею історії України

   

 

Допомогти захисникам України 

 

 

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь