Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Ц Цього дня

Previous Next

105 років від підписання Брест-Литовського мирного договору

9 лютого 1918 року у білоруському місті Брест-Литовську (нині Брест) було підписано перший мирний договір у Першій світовій війні. За ним країни Четверного союзу на офіційному рівні визнали незалежною державою Українську Народну Республіку.

Підписанню угоди передувала зміна влади в росії, пов’язана з її військовими невдачами на фронтах Першої світової війни та серйозними економічними проблемами всередині імперії. 8 листопада на Другому всеросійському з’їзді Рад ухвалили «Декрет про мир», за яким більшовики вирішили укласти перемир’я та почати мирні переговори з усіма сторонами, що воювали. Оскільки країни Антанти відхилили цю пропозицію, 3 грудня російська делегація прибула на переговори з Німеччиною у Брест-Литовськ, а вже 22 грудня до них приєдналися делегації від Австро-Угорщини, Туреччини та Болгарії.

Переговори відбувалися у два етапи. На другому етапі, що почався на початку січня, німецька сторона відмовилася від миру, запропонованого радянською стороною із формулюванням «без анексій і контрибуцій». Натомість було заявлено про приєднання до переговорів делегації Української Центральної Ради. Така ситуація була не на користь росії, тому Лев Троцький (тоді – народний комісар закордонних справ) представив у складі російської делегації посланців маріонеткового українського уряду. Представники Центральної Ради, своєю чергою, пред’явили Четвертий Універсал від 22 січня, за яким Українська Народна Республіка стала незалежною державою, що офіційно визнали і представники Четверного союзу. Відповідно, це змушені були зробити і представники радянської росії.

Згідно із Брест-Литовським мирним договором:

  1. Українська Народна Республіка стала офіційно визнаною незалежною державою.
  2. Україна вийшла з Першої світової війни.
  3. Було визначено західний кордон України (до складу УНР увійшли Холмщина й Підляшшя, а Галичину й Буковину виділили в окремий коронний край у складі Австро-Угорщини).
  4. Сторони домовилися про взаємну відмову від репарацій.
  5. Німеччина та Австро-Угорщина погодилися надати Україні військову допомогу для звільнення її територій від більшовиків, а натомість Україна зобов’язалася надавати цим державам продовольство в кількості, встановленій у тексті договору.

Попри те, що Україна тоді здобула незалежність лише на короткий проміжок часу, принципово важливим було офіційне визнання її самостійності вперше за кілька століть.

У колекції Національного музею історії України зберігається копія фото, на якому делегація Української Центральної Ради підписує договір із країнами Четверного союзу.

Підготувала Олена Кохан, старша наукова співробітниця Національного музею історії України

 

 

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь