Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Ц Цього дня

Previous Next

150 років від дня народження Богдана Лепкого

9 листопада (також фігурує дата 4 листопада) 1872 року на хуторі Кривенькому поблизу села Крогульця на Тернопільщині народився Богдан Сильвестрович Лепкий – український письменник, перекладач, літературознавець, професор.

Син священника, Богдан Лепкий закінчив гімназію в місті Бережанах та вступив до Віденської академії мистецтв. Невдовзі він залишив академію задля філологічних студій у Віденському університеті, а за рік продовжив їх у Львівському університеті. Після отримання вищої освіти Богдан Лепкий викладав низку дисциплін у Бережанській гімназії, пізніше – у краківських гімназіях та Ягеллонському університеті (Краків), де діяли українознавчі студії.

В часи Першої світової війни Богдан Лепкий працював у німецькому таборі для військовополонених із українських теренів: викладав українську мову й літературу, організував малярську школу. В міжвоєнний час Богдан Сильвестрович став доцентом, а потім і професором Ягеллонського університету, брав активну участь у діяльності українських діаспорних інституцій у Німеччині та Чехословаччині, за що отримав відзнаку уряду УНР у екзилі.

pratsia.png

Перший том праці Богдана Лепкого про Тараса Шевченка. 1918 рік, Лейпциг. Національний музей історії України

Останні роки життя письменника минули у вирі Другої світової. З початком російської окупації восени 1939 року він вимушено покинув рідну Галичину та виїхав до Кракова. Там Богдан Лепкий писав статті для українських видань, робив переклади з української на німецьку мову. Відійшов у засвіти 21 липня 1941 року у Кракові.

Богдан Лепкий вільно володів польською та німецькою мовами, працював як перекладач, знаний як автор численних перекладів польською українських авторів та навпаки – польських класиків українською. Попри небажання отримати класичну художню освіту, він не полишив захоплення образотворчим мистецтвом та іконописом, ілюстрував видання власних творів, а також зібрав колекцію картин та скульптур українських митців, став автором мистецтвознавчих праць.

Але насамперед Богдан Лепкий відомий як письменник та літературознавець. У його творчому доробку – поезія, оповідання, театральні п’єси, повісті, романи, дослідження з історії літератури українською та польською мовами, літературознавчі розвідки, спогади про українських та польських письменників і художників. Богдан Сильвестрович як педагог долучився до видання підручників для українських шкіл, підготував фахові коментарі до видань творів українських класиків, він знаний як редактор праць і часописів.

nalipky.JPG

Наліпковий блок із портретом Богдана Лепкого, виданий до сторіччя із дня народження письменника. Нью-Йорк, США. Національний музей історії України

У збірці Національного музею історії України є дві пам’ятки, пов’язані з Богданом Лепким. У музейній бібліотеці зберігається перший том праці Богдана Лепкого про Тараса Шевченка, що вийшов друком 1918 року в німецькому Лейпцигу. У другій частині двотомника були надруковані поезії Кобзаря. Ця біографія Тараса Шевченка за стилем написання нагадує есей, у ній чимало цитат із Шевченкових творів та зі спогадів про митця, книга ілюстрована зменшеними копіями з його полотен та гравюр. У фондах Національного музею історії України зберігається наліпковий блок із портретом Богдана Лепкого, виданий до сторіччя із дня народження письменника фундацією його ж імені, що діяла при Науковому товаристві імені Тараса Шевченка в Нью-Йорку, США. Вказаний номінал у 1 шаг мав радше символічне значення – такий блок був своєрідним сувеніром до пам’ятної дати, і марка не мала практичного використання.

Підготувала Надія Кравченко, наукова співробітниця Національного музею історії України

  

Допомогти захисникам України

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь