Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Ц Цього дня

Previous Next

Чотири роки тому почалась Операція Об’єднаних сил

Російсько-українська війна почалась ще у 2014 році – як опосередковане застосування збройної сили росією проти територіальної цілісності та суверенітету України. Це унаочнює російська агресія проти України в лютому 2014 року, російське збройне вторгнення в Крим у лютому-березні 2014-го та тимчасова окупація півострова рф, агресія на сході України. Численні факти підтверджують участь збройних формувань рф у бойових діях на території України, але офіційно росія не визнавала своє вторгнення.  

З березня 2014 року розпочалася дестабілізація на сході та півдні нашої держави, проводилися проросійські виступи, керовані росією.

12 квітня 2014-го Рада національної безпеки і оборони України прийняла рішення про початок антитерористичної операції (АТО) із залученням Збройних сил України (ЗСУ). Зона проведення АТО охопила Донецьку та Луганську області.  Операція тривала з 14 квітня 2014-го до 30 квітня 2018 року.

45454545.jpg

Після АТО на сході України було введено Операцію Об’єднаних сил. Вона почала діяти 30 квітня 2018 року після підписання указу президента «Про затвердження рішення РНБО «Про широкомасштабну антитерористичну операцію на території Донецької та Луганської областей» та наказу верховного головнокомандувача ЗСУ «Про початок операції Об’єднаних сил і забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі та стримування збройної агресії РФ на території Донецької та Луганської областей».  

ООС є комплексом військових та спеціальних правових заходів українських силових структур, які спрямовані на протидію російським збройним формуванням на сході України. ООС від АТО відрізняє те, що керівництво військовими та їх підрозділами перейшло від СБУ до Генерального штабу, який очолює ЗСУ. З’явилася посада командувача Об’єднаних сил, який керує всіма військовими та правоохоронними підрозділами. Також ввели поняття «район бойових дій» та «зона безпеки». На території ООС діє особливий порядок, який наділяє військовослужбовців розширеними правами.

З початку широкомасштабного вторгнення в Україну російських військ, яке розпочалося 24 лютого 2022 року, українські військові чинять запеклий опір загарбникам.

Лише впродовж 28 квітня 2022-го військовослужбовці ООС успішно відбили дев’ять атак ворога. Вони знищили шість танків, одну артилерійську систему, 12 одиниць броньованої техніки, один автомобіль та одну зенітну установку. Щодня наші військові завдають втрат російським окупантам.

Під час повномасштабної війни росії проти України нашим військовим доводиться відбивати ворожі атаки не лише на сході. На початку квітня 2022 року, після звільнення Київщини від російських окупантів, співробітники Національного музею історії України (МІСТ) провели експедицію до деяких населених пунктів області. Музейники знайшли низку предметів російських загарбників, які поповнили фондове зібрання МІСТ та використовуватимуться у тимчасових виставках та постійно діючих експозиціях.

Серед предметів – пошкоджений кевларовий шолом, що належав російському окупанту, якого знищили на в’їзді до Ірпеня зі сторони Бучі, а також – рештки російської ракети, знайдені в Броварському районі Київської області.

Дякуємо героям, які не один рік відбивають атаки агресора та виборюють вільну Україну!

  

Підготувала Ольга Голдованська, старша наукова співробітниця Національного музею історії України

  

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь