Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Ц Цього дня

Previous Next

102 роки тому кримська група Армії УНР захопила Сімферополь

 

Навесні 1918 р. керівництво УНР виразно усвідомлювало геополітичну важливість Криму для українського державотворення. 10 квітня український військовий міністр Олександр Жуковський ставить перед командувачем Запорозької дивізії Олександром Натієвим завдання: сформувати похідну групу, і вислати її для звільнення від більшовиків Кримського півострова. Завдання це мало триматися в таємниці від німців, з якими УНР уклала Берестейський мир (питання Криму в ньому не згадувалося), але які мали щодо півострова свої плани, відмінні від українських. Так почалася одна із найуспішніших у військовій історії УНР операцій.

Для виконання цього наказу була сформована група військ (близько 9000 багнетів і шабель), ударною силою якої були 2-й Запорізький полк під командуванням Петра Болбочана та Кінно-гайдамацький полк імені Костя Гордієнка під командуванням Всеволода Петріва. Групі було надано два бронепоїзди. Один із яких козаки сформували зі сталевих вагонів, якими раніше перевозили вугілля. Завдання полягало у тому, аби, випереджаючи німецькі війська по лінії «Харків – Лозова – Олександрівськ – Мелітополь», першими увійти до Криму, визволити Сімферополь і взяти під український контроль Чорноморський флот у Севастополі. Водночас на Крим рухалися і німецькі частини під керівництвом Роберта Коша.

18 квітня починається бойова фаза цієї операції: частини Кримської групи, зламавши запеклий опір більшовиків, звільняють Мелітополь, захопивши великі запаси продовольства, зброї та військового спорядження. 21 квітня українці займають Новоолексіївку – останню станцію перед сиваським мостом. Далі – лінія оборони більшовиків: укріплення, кулемети, гармати.

Роберт Кош відмовляє Болбочана від прориву через Сиваш, адже такий бій, на його думку, супроводжуватиметься численними жертвами з українського боку. Він радить дочекатися понтонів або взяти німецькі бронепотяги. Проте Болбочан має свій план…

Спочатку Українське командування планувало переправити ударну групу через Сиваш на човнах, які були захоплені у більшовиків у Мелітополі. Одначе плани скоригували.

Уночі 22 квітня командир першої сотні Запорозького полку Петро Зілинський-Содоль та 20 добровольців, озброєні ручними кулеметами, проскочивши передмостові укріплення, в’їхали дрезиною на міст. За ними повним ходом мчали два українські бронепотяги. Більшовицькі шанці закидали ручними гранатами, а на кримський берег десантувалася українська піхота.

Вдень 22 квітня Кримська група уже в Джанкої – першій вузловій станції в Криму.

Український та кримськотатарський визвольні рухи виразно тяжіли до взаємодопомоги та співпраці. Всеволод Петрів разом із членом Курултаю пишуть звернення, у якому закликають до протибільшовицького повстання: добровольчі кримськотатарські групи починають приєднуватися до Армії УНР. Командування «червоних» у паніці і не здатне організувати ефективної оборони. Як згадував Борис Монкевич, рух української армії Кримом перетворився на «майже тріумфальний похід». 24 квітня, о 10:00, запорозька піхота на автомобілях увірвалася у Сімферополь. Цього ж дня Гордієнківський полк звільняє Бахчисарай.

Та німці не можуть допустити, аби українці виявилися беззаперечними переможцями. Вони вимагають негайного виводу українських військ із Криму, погрожуючи в іншому випадку застосувати зброю. Враховуючи співвідношення сил, Армія УНР вимушена на це погодитися.

Підготував Олександр Хоменко, молодший науковий співробітник відділу «Музей Української революції 1917–1921 років» НМІУ

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь