Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Ц Цього дня

Previous Next

16 січня – День пам’яті захисників Донецького аеропорту

16 січня, з ініціативи самих Кіборгів, відзначається День захисників ДАПу та вшановується пам’ять загиблих воїнів.

Героїчна оборона Донецького аеропорту вже увійшла в історію України і стала символом незламності та мужності українських військових, тривала 242 дні: від 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року.

Вперше прапор псевдоДНР підняли над аеропортом Донецька 18 квітня – на четвертий день після оголошення антитерористичної операції на Донбасі. 25 травня в аеропорт зайшли озброєні бойовики батальйону «Восток». Відтоді жоден цивільний літак на злітну смугу аеропорту не сів.

26 травня українські військові провели найуспішнішу операцію від початку АТО. Малими силами спецназу, з підтримкою авіації, почали визволяти аеропорт від противника. Звільнення тривало лічені години.

Українські бійці утримували аеропорт увесь травень та літо. Наприкінці серпня бойовики почали перші обстріли. Танки із замазаними номерами регулярних частин армії РФ почали виходити на позиції та обстрілювати аеропорт. Одночасно Росія почала активну наступальну операцію: українських військових взяли в облогу в Іловайському котлі, росіяни намагалися прорватися в Маріуполь. Захисники аеропорту залишилися із ворогом один на один, відбиваючи атаку за атакою.

З першими відбитими потужними атаками бойовиків і народилася легенда про кіборгів. І першими українських бійців так почали називати саме бойовики. «Я не знаю, хто там сидить, але це не люди – це кіборги», – так на початку вересня один із російських бойовиків описав українських військових.

Відтоді захисників аеропорту називають лише кіборгами.

Наприкінці вересня аеропорт став найгарячішою точкою на мапі АТО. Бойовики стягнули до нього свої «елітні» підрозділи: «Восток», «Моторолу», перекинули з Південного фронту «Кальміус».

Фінальна хвиля протистояння в аеропорту почалася після Різдва: масовані артилерійські удари, танкова атака бойовиків. 13 січня впала диспетчерська вежа, на якій до останнього майорів прапор України, 19 січня бойовики підірвали другий поверх нового терміналу, а в ніч на 22 січня будівля завалилася.

Одним із героїчних захисників аеропорту був і 18-річний Сергій Табала (позивний «Сєвєр»), який одразу після початку російсько-української війни записався до Добровольчого українського корпусу «Правий сектор». 6 листопада 2014 року під час штурму оглядової вежі донецького летовища (бойової позиції «Сєвєра») Кіборг отримав смертельні поранення. Сергія нагороджено званням «Героя України» посмертно. В експозиції Національного музею історії України представлена футболка Сергія Табали, яку передали побратими з ДУК «ПС».

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь