Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Ц Цього дня

Previous Next

Вітаємо освітян із Днем вчителя!

Сьогодні в Україні відзначають День вчителя. Крім рідних, важко знайти більш важливих людей в житті підростаючого покоління, ніж вчителі. З дитинства саме працівники освіти стають провідниками в світ корисного, доброго та вічного – у світ знань. З першого і до 11-го (а скоро й до 12-го) класу завдяки фаховій праці вчителя учні вчаться читати, писати, рахувати, одержують основи знань з природничих та гуманітарних дисциплін, зрештою, формують власний світогляд та обирають своє майбутнє професійне життя.

Робота вчителя ще з часів стародавнього світу вважалась складною та відповідальною. Вважається, що перші освітні заклади виникли бл. IV–III тис. до н.е., коли у відповідь на розвиток суспільства розвинулась писемність. Технічна складність фіксації інформації за допомогою письма вимагала тривалої підготовки писарів – це й зумовило появу шкіл та, відповідно, професії вчителя. На території сучасної України перші навчальні заклади існували з середини І тис. до н.е. в грецьких колоніях Північного Причорномор’я, а в період Київської держави, перші школи де навчали писати кирилицею, почали виникати наприкінці Х ст., зокрема, в Десятинній церкві. З того часу початкова освіта на українських землях активно розвивалась головно при церквах і монастирях, а з другої половині XVI ст. почали з’являтись перші середні та вищі навчальні заклади. Сучасна триступенева освіта оформилась внаслідок освітніх реформ ХІХ–ХХ ст. Проте  на всіх цих етапах головну роль в поширенні знань відігравала особа вчителя.

З огляду на величезну роль вчителя у вкрай непростому та нелегкому процесі навчання в суспільстві з давніх часів усталилась повага та шана до цієї професії. З ХІХ ст. в багатьох країнах розпочалось святкування Дня Вчителя, при цьому дата свята зазвичай приурочувалась до особи, що відіграла значну роль в поширенні освіти тої чи іншої країни. В радянській Україні відзначати це свято розпочали з 1965 р., але тільки в 1980-му воно було офіційно закріплене. В 1991 р. Україна одержала історичний шанс розвиватись незалежно і самостійно вибудовувати, зокрема, й свою освітню політику. За ініціативи працівників освітньої галузі в 1994 р. президент України Л. Кучма своїм указом встановив професійне свято – День працівника освіти й відзначати його щорічно у першу неділю жовтня. В побуті ж свято швидко одержало назву День Вчителя.

Національний музей історії України вітає освітян із професійним святом! Натхнення й наснаги Вам, шановні вчителі, у вашій непростій і шляхетній праці!

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь