Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Ц Цього дня

Пам'яті жертв Бабиного Яру...

Пам’ять про відомих і невідомих, оплаканих і неоплаканих жертв супроводжує нас завжди. Навіть, через 100 років ми не тільки не віддалимося від трагедії Бабиного Яру, а ще більше наблизимося до усвідомлення всеосяжності катастрофи, яка в 29 вересня 1941 року увірвалася не лише в оселі київських євреїв, а кожної людини, незалежно від національної, політичної, конфесійної та соціальної приналежності.
За останні десятиліття кропітка праця істориків, архівістів, літераторів, музейників і кожного небайдужого, дозволила зібрати, узагальнити та критично осмислити свідчення і факти, пов’язані з вбивствами невинних й неймовірними стражданнями тих, хто вижив. І хоча знайдено і досліджено тисячі документів, у яких лунає «Бабин Яр», ніхто не зможе стверджувати, що опубліковано останній документ, запис або зображення. Кожне збережене слово має бути прочитане, а образ, побачений сучасниками, сприйнятий ними через власний світогляд і почуття заради усвідомлення, вшанування, запобігання та уникнення повторення трагедії.
Масові розстріли мирного єврейського населення Києва розпочалися у Бабиному Яру 29 вересня 1941 р. В донесенні про події від 2 жовтня вказано про розстріл 29 і 30 вересня 33 771 євреїв, 12 жовтня: «Перевищило 51 тисячу». Вбивства безперервно продовжувалися до середини листопада. Надалі винищення євреїв, які вижили та переховувалися, відбувалося цілеспрямовано та безжально.
Після перших розстрілів Бабин Яр перетворили в одну з найбільших у світі спільних могил для «ворогів Рейху». Жертвами, за різними підрахунками, стали від 70 тис. до 150 тис. осіб. Більшість дослідників схиляється до кількості понад 100 тис.:
- єврейське населення міста (мінімально вказані цифри);
- військовополонені: солдати та офіцери Червоної армії, військовослужбовці НКВС, залізничники, бійці народного ополчення, цивільні, які працювали на фортифікаційних спорудах, моряки Дніпровської флотилії. Євреїв, виявлених серед ув’язнених, здебільшого негайно ж розстрілювали. Тих, кого залишали живим, використовували на примусових роботах. Восени 1943 р. «Зондеркоманда 1005» примушувала бригади, що складалися із 327 полонених Сирецького концтабору, ексгумувати трупи в Бабиному Яру, знищувати докази;
- в’язні гестапо;
- заручники – мирні мешканці, яких розстрілювали, аби покарати місто за непокору, зокрема, восени 1941 р. під час вибухів у центрі, восени 1943 р. – за ухиляння від виконання наказу про повне виселення з міста;
- православні священики, які закликали до опору окупації;
- представники караїмської громади (вірні релігії караїмізму);
- радянські підпільники та партизани;
- роми, винищені, як і євреї, за етнічною ознакою;
- 621 член ОУН. Серед загиблих – члени редакції газети «Українське слово», Спілки письменників України, Української Національної Ради в Києві. Разом із діячами ОУН страчували і їхніх рідних;
- 752 пацієнти психіатричної лікарні імені Івана Павлова;
- невідомі, пам’ять про яких зберігається кожним, хто прагне вшанувати та захистити пам’ять задля майбутнього.
В Національному музеї історії України відкрився виставковий проект «Збережена пам’ять»,  присвячена дослідженню перших масових розстрілів київських євреїв через колекцію візуальних матеріалів, оригінальних предметів та документів.

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь