Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

10 травня не стало першого президента незалежної України Леоніда Кравчука

Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Леонід Кравчук складає присягу як перший президент незалежної України. Національний музей історії України

Леонід Кравчук був співтворцем багатьох знакових для новітньої історії України подій. Так, у 1990–1991 роках він був головою Верховної Ради України, саме тоді народні депутати ухвалили Акт проголошення незалежності України. В наступні десятиліття Леонід Макарович був постійно включений у політичне життя країни, його досвід і поради були затребувані серед нових поколінь державних керманичів. Леонід Кравчук помер на 89-му році життя. 

Згадаємо, як 5 грудня 1991 року відбувалася інавгурація Леоніда Кравчука – першого президента незалежної України.

Вибори, на яких його обрали, відбулися 1 грудня 1991 року та проходили паралельно з Всеукраїнським референдумом, результати якого переконливо підтвердили проголошений Акт державної незалежності. Голосування проводили за системою абсолютної більшості, що передбачала другий тур, якщо жоден із кандидатів одразу не набере понад 50 відсотків голосів. За результатами виборів перемогу здобув Леонід Кравчук, за якого віддали свої голоси понад 61% виборців. Друге місце здобув В’ячеслав Чорновіл – його підтримали 23% українців.

564654.jpg

Папка з Актом проголошення незалежності України, на якій 5 грудня 1991 року присягав Леонід Кравчук. Національний музей історії України

Оскільки на той час не було протоколу для проведення інавгурації, подію організовували поспіхом через кілька днів після виборів. Урочисту церемонію у прямому ефірі транслював телеканал «УТ-1». Серед запрошених іноземних гостей інавгурацію відвідали посли Польщі та Канади, країни яких першими офіційно визнали незалежність України після проведення Всеукраїнського референдуму.

Засідання Верховної Ради розпочалося о 14:00 зі співу «Молитви за Україну» у виконанні хору імені Григорія Верьовки. Після цього офіційні результати голосування зачитав голова Центральної виборчої комісії – Віталій Бойко. 

Через багато років, згадуючи той день, президент Леонід Кравчук зазначив: «Коли я робив інавгурацію, у нас не було української Конституції, і ми думали, чим замінити, яку атрибутику, силу покласти, щоб президент відчув відповідальність. І от Лубківський (тоді був народний депутат зі Львівської області) запропонував цю книгу – Пересопницьке Євангеліє – з моєї Батьківщини». Леонід Кравчук народився у селі Великий Житин, нині це Рівненська область, а тоді – територія Польської Республіки, село Пересопниця розташовується поруч.

867867617.jpg

Папка з текстом присяги президента України Леоніда Кравчука. Національний музей історії України

Після оголошення результатів Леонід Кравчук зачитав текст присяги: «Урочисто присягаю народові України при здійсненні повноважень Президента України суворо додержуватися Конституції і законів України, поважати і охороняти права і свободи людини і громадянина, захищати суверенітет України, сумлінно виконувати покладені на мене високі обов’язки».

Зачитуючи присягу, перший президент тримав праву руку біля серця, поклавши ліву на папки із написами: «Акт проголошення незалежності України» та «Конституція України». З огляду на те, що Основний Закон України ще не прийняли, у другу папку поклали примірник Конституції УРСР 1978 року. Завершили засідання промови запрошених гостей: письменника Олеся Гончара, доярки Галини Сиволап, військовослужбовця Олександра Гайдамаки та повноважного представника Росії в Україні Леоніда Смолякова.

Пам’ять про ті події втілюють речі, які зберігаються в Національному музеї історії України. Серед них: папки з текстом присяги, Актом проголошення незалежності та Конституцією України, на яких складав присягу Леонід Кравчук, а також окуляри та костюм українського дизайнера Михайла Вороніна, у який був одягнений перший президент під час вступу на посаду.

Команда Національного музею історії України висловлює щирі співчуття рідним і близьким Леоніда Кравчука. Вічна пам’ять!

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь