Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

Археологам Іванові Борковському та Вікентію Хвойці присвячена виставка у Празі

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Із 4 до 30 листопада 2021 року в центрі Праги на Градчанській площі триватиме інформаційна виставка. Проєкт присвячений двом визначним археологам, тісно пов’язаним із Чехією та Україною, – українцеві Іванові Борковському та чехові Вікентію Хвойці. Партнером виставки є Національний музей історії України. Науковці музею співпрацювали з колегами з Інституту археології Чеської Республіки та Інституту археології НАН України, готуючи експозицію про знаного археолога чеського походження Вікентія Хвойку, який працював в Україні.

Вікентій Хвойка переїхав до Києва у другій половині ХІХ сторіччя. Йому вдалося за короткий час здобути фахове визнання в науковому середовищі не лише України, а, як свідчить багата кореспонденція науковця, і всієї Центральної Європи. Він став першовідкривачем кількох археологічних культур, зокрема, трипільської. Вікентій Хвойка був першим керівником археологічного відділу нашого музею. Завдяки його невтомній праці музейне зібрання поповнилося понад 20 тис. предметів. Знахідки з розкопок археолога сьогодні широко представлені в експозиції нашого музею.

Значно молодший Іван Борковський опинився в Чехословаччині після завершення Першої світової війни. Ще під час навчання почав цікавитися археологічними дослідженнями найбільшої міської середньовічної фортеці у Європі – Празького Града, де зрештою працював протягом усієї своєї кар’єри. Іван Борковський провів одні з найважливіших розкопок на Граді, які значно розширили знання про розвиток міста Праги та середньовічної Чехії загалом.

Виставку встановлять на місці важливої археологічної знахідки Івана Борковського 1944 року, яка цілковито змінила уявлення істориків про розбудову центру празької столиці – Градчан.

Відкриття виставки відбудеться в четвер 4 листопада 2021 року о 16.00 у парку на Градчанській площі за участі посла України в Чеській Республіці Євгена Перебийноса та директора Археологічного інституту Чеської Республіки Яна Маржіка. Коротку екскурсію виставкою проведе кураторка, начальниця відділу археологічних досліджень Празького Града Яна Маржікова-Кубкова.

Виставка відбувається за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ України та програми Академії наук Чеської Республіки Strategie AV 21.

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь