Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

Національний музей історії України відкрив виставку до 400-річчя від завершення Хотинської війни

Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Цього року виповнюється 400 років від завершення Хотинської війни — першого повномасштабного зіткнення Речі Посполитої, до якої входили й українські землі, та Османської імперії. До цієї дати Національний музей історії України — МІСТ 5 листопада урочисто відкрив виставку «Хотинська війна 1621 року і доля Центрально-Східної Європи».

Виставка демонструє міжнародний масштаб Хотинської воєнної кампанії 1621 року та показує її ключових учасників — українських козаків, литовських, польських, османських і татарських вояків. На ній можна оглянути яскраві зразки зброї і предметів побуту, а також артефакти, пов’язані з полем битви. Також представлені унікальні предмети — булава, з якою традиційно зображують гетьмана Петра Конашевича Сагайдачного, кухоль німецьких майстрів 1660-х років, на якому закарбовано сцену битви вершників християн із мусульманами, оригінал листа з обозу до Лева Сапіги, репродукції мініатюр із османської історії Ґанізаде Надірі 1620-х років, що оспівують гадану перемогу султана.

Генеральний  директор Національного музею історії України, доктор історичних наук Федір Андрощук під час урочистого відкриття зауважив, що виставка дає можливість вкотре задуматися над історичною долею усіх учасників Хотинської кампанії та про специфіку перемоги у цьому конфлікті.

На урочисте відкриття виставки завітав Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки України Вальдемарас Сарапінас. «Наші народи у складі Великого Князівства Литовського 400 років тому разом захищали Європу та європейські цінності. Експонати свідчать  про рішучість та прагнення перемогти», – підкреслив пан Посол.

Директор Польського Інституту в Києві, радник Посольства Республіки Польща у Києві Роберт Чижевський звернув увагу на важливість висвітлення тих сторінок історії, які об’єднують наші народи. «Представники трьох держав пам’ятають про спільну перемогу. Ця пам'ять допомагає відповісти на питання: за що воювали 400 років тому, за яке життя боролися», – зауважив Роберт Чижевський.

Куратор виставки, старший  науковий  співробітник музею Ярослав  Затилюк подякував усім причетним до створення проєкту: «Продемонструвати міжнародний масштаб і різноманітні контексти Хотинської війни – таким непростим було завдання нашої команди. Завдяки підтримці колективу музею, партнерів та реставраторів нам вдалося показати всіх ключових учасників конфлікту та звернути увагу на різні прочитання цієї події».

Опрацювання османського блоку виставки відбувалося на основі наукових експертиз та консультацій Олександра Галенка – відомого науковця, доцента кафедри тюркології Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. «Як свідчать османські літописи, козаки були центральними героями наративу хотинської кампанії», – наголосив  Олександр Галенко.

З відкриттям виставки привітали партнери проєкту – директор Центрального державного історичного архіву України в місті Києві Олег Бабенко, директор Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» Олексій Лукашенко, директорка Національного музею мистецтв імені Богдана і Варвари Ханенків Юлія Ваганова, завідувачка відділу стародруків та рідкісних видань Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського Наталія Бондар.

Про особливості роботи над створенням наукових реконструкцій для виставки розповів відомий реконструктор козацького одягу та озброєння Святослав Сичевський.  

Герої 400-літньої давнини оживають у художніх реконструкціях Сергія Шаменкова, виконаних на основі досліджень артефактів епохи та візуальних і писемних джерел першої половини XVII століття. Відвідувачі мають нагоду також побачити чотири відтворені авторами-реконструкторами фігури — українського козака, польського, османського і татарського воїна. Матеріальні реконструкції комплексів одягу і спорядження яскраво передають реалії Хотинської битви та показують матеріальний вимір військового повсякдення того часу.

Проєкт реалізований у партнерській співпраці з Національною бібліотекою України імені В. І. Вернадського та Центральним державним історичним архівом України у місті Києві, Чернігівським обласним історичним музеєм імені В. В. Тарновського, Національним музеєм мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків, Національним історико-етнографічним заповідником «Переяслав».

Національна бібліотека Швеції та Бібліотека Музею палацу Топкапи у Стамбулі надали для виставки репродукції унікальних матеріалів.

Куратори виставки — науковці Національного музею історії України Ярослав Затилюк, Максим Яременко і Владислав Безпалько.

Виставка «Хотинська війна 1621 року і доля Центрально-Східної Європи» представлена до уваги відвідувачів на третьому поверсі Національного музею історії України у 22-й залі (вул. Володимирська, 2). За умови відсутності карантинних обмежень вона триватиме до 31 березня 2022 р.

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь