Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

Колекція МІСТ: Дві поштівки із краєвидами Києва

Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Київ, вулиця Караваєвська (нині — Льва Толстого). Початок ХХ століття, видавництво А. Ріхтера. Зібрання музею

Представляємо вашій увазі дві поштівки із краєвидами Києва із зібрання Національного музею історії України.

Перша поштівка вийшла друком у видавництві А. Ріхтера, на ній бачимо вулицю Караваєвську (нині – Льва Толстого) початку ХХ століття.

Різні видавництва відтворювали поштові картки із цим фото величезними накладами, існували як чорно-білий, так і кольоровий варіанти. Примірник із нашого зібрання містить цікавий напис — це вітання з Різдвом у той час, коли навколо буяє зелень.

Ми вже не дізнаємось, якого саме року й чому видавництво А. Ріхтера перед святами, у період найбільшого попиту на таку продукцію, не змогло запропонувати покупцям нічого тематичного. Напевно, тому й довелося терміново додруковувати на літньому пейзажі різдвяне вітання.

Єдине, що можна стверджувати щодо датування, — фото зробили до 1911 року. Адже на ньому ще відсутній відомий «будинок Мороза» на розі Володимирської та Караваєвської вулиць.

 IMGP7573.jpg

Готель «Франсуа». Кінець ХІХ століття, видавництво та автор не зазначені. Зібрання музею

 

На наступній поштівці бачимо готель «Франсуа» наприкінці ХІХ століття. Один із найкращих готелів Києва розміщувався на розі вулиць Володимирської та Фундуклеївської (нині — Богдана Хмельницького). На першому поверсі працювала знана на весь Київ однойменна цукерня.

Цю поштівку, ймовірно, надрукували на замовлення власників готелю, тож її продавали лише там і лише гостям закладу. На фото – пізня осінь чи рання весна: снігу нема, але дерева безлисті. Напевно, пообідній час: фотографу позують веселі гімназисти. Зустріти їх тут було нескладно, адже поруч, на Бібіковському (нині — Тараса Шевченка) бульварі розташовувалися І та ІІ гімназії. Помітні ознаки технічного прогресу: «павутиння» електричних, телефонних і телеграфних дротів, трамвайні колії. Щоправда, трамвай на Володимирській тоді ще мав кінну тягу, а вуличне освітлення було газовим.

Готель працював у означеній будівлі до 1980-х років. Щоправда, в радянські часи він мав назву «Театральний». На початку 1950-х років у ресторані на першому поверсі цього готелю Олександр Вертинський створив романс «Киев – родина нежная». Артист, родом із Києва, тоді був у місті на гастролях. Існує версія, що романс-присвяту О. Вертинський написав на ресторанній серветці.

   

   

Підготував Дмитро Клочко, науковий співробітник відділу історії незалежної України Національного музею історії України

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь