Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

Суд між музеєм та громадою УПЦ МП: що відбулося в лютому

Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Позов Національного музею історії України до релігійної громади Української Православної Церкви Десятинний Храм Різдва Пресвятої Богородиці стосується усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою шляхом зобов’язання знести самочинний об’єкт нерухомого майна та вимоги привести земельну ділянку у попередній стан. Спір розглядає Господарський суд міста Києва. Це триває з 20 липня 2020 року. Справа перебуває на стадії підготовчого провадження: встановлюються склад учасників та обсяг доказів. 8 лютого 2021 року ухвалою суду поновлено провадження за клопотанням експерта Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, справу призначено до розгляду на 17 березня.

Десятинний Храм Різдва Пресвятої Богородиці є об’єктом самочинного будівництва на особливо цінних землях історико-культурного призначення. Його розміщення на земельній ділянці музею суперечить її цільовому використанню. Це порушує вимоги пункту «а» частини 1 ст. 91 Земельного кодексу. Причому вказані порушення з позиції контролюючих органів вважаються вчиненими особою, у користуванні якої перебуває земельна ділянка, тобто музеєм.

Так, за результатами проведеної 23 березня 2018 року перевірки дотримання музеєм вимог земельного законодавства, посадовець департаменту земельних ресурсів Київської міської державної адміністрації встановив, що земельна ділянка використовується не за цільовим призначенням. За висновком, вказані порушення допустив Національний музей історії України, як єдиний законний землекористувач. Музею вручили вказівку з вимогою усунути порушення земельного законодавства та привести земельну ділянку у відповідність до цільового призначення.

Музей не має іншої можливості усунути допущені порушення та захистити своє право на земельну ділянку, окрім як звернутися до суду з вимогою про знесення самочинного будівництва, здійсненого релігійною громадою. У разі задоволення позовних вимог органи Державної виконавчої служби примусово виконують рішення в порядку та спосіб, визначений в Законі України «Про виконавче провадження». За невиконання судового рішення передбачається також кримінальна відповідальність за статтею 382 КК України.

На сайті музею ми ділитимемося інформацією про розвиток справи.

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь