Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

Боги на монетах: Посейдон на античній монеті із зібрання НМІУ

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Статер. V ст. до н. е.
Луканія, Посідонія (грец. Ποσειδωνία).
Срібна карбована монета має вагу 7,66 г та діаметр 19 мм. До зібрання НМІУ надійшла з колекції мінц-кабінету Київського університету Св. Володимира.

На лицьовому боці монети бачимо Посейдона, оберненого праворуч, у плащі, його ліва рука простягнена, права піднята і тримає тризубець. Праворуч вертикальний напис: ГОМ.

На зворотньому боці – бик, обернений ліворуч, під ним – мушля молюска гребінця. Зверху горизонтальний напис: ΓΟΜΕΣΔΑ.

Посейдон у давньогрецькій міфології – володар морів. Це один із трьох головних богів-олімпійців поряд із Зевсом та Аїдом, друге за значенням божество стародавніх греків після Зевса. В римській міфології ототожнюється з Нептуном. Посейдон – син титана Кроноса й Реї, брат Зевса, Аїда, Гери, Деметри та Гестії. При розподілі світу після перемоги над титанами Посейдон отримав водяну стихію. Його зображували чоловіком зрілого віку з довгими волоссям і бородою, зазвичай із тризубцем у руці. Посейдона греки вважали рівним Зевсові за красою. Проте, на противагу олімпійському спокою Зевса, обличчя морського володаря, за античною традицією, мало вираз гніву і збудження.

Посейдон із дружиною – богинею Амфітритою, та сином Тритоном, як ідеться в міфах, мешкають у розкішному палаці на дні моря біля Евбеї. Його оточують нереїди, гіппокампуси та інші мешканці моря. Щодня Посейдон на власній золотій колісниці, запряженій гіппокампусами, стрімко несеться океаном, оглядаючи свої володіння. Коли бог змахує грізним тризубцем – горами підіймаються морські валуни і зчиняється на морі велика буря, розбиваються хвилі об прибережні скелі і дрижить земля. І, лише простягши свій тризубець над хвилями, він заспокоює бурю, море стає рівним як дзеркало. Уособлюючи мінливу та бурхливу водяну стихію, культ Посейдона був також тісно повʼязаний із землетрусами та вулканічною активністю.

Стародавні греки вірили, що існуванням коней і конярства вони зобов’язані Посейдону, який створив цю тварину і навчив смертних керувати нею. Тому морський володар ще мав прізвисько Гіппій (Кінний). Також його священними тваринами вважалися дельфіни й чорні бики, а священним деревом – сосна.

Культ Посейдона був широко поширений у всій Стародавній Греції, здебільшого в її прибережній частині та на островах.

Підготувала Зінаїда Зразюк, завідувачка сектору нумізматики, фалеристики, медальєрики та боністики науково-дослідного відділу збереження фондів НМІУ.
Колаж Анастасії Доманової.

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь