Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

Сергій Носачов: «Прапор – це символ звитяги»

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

23 серпня, до Дня Державного прапора та Дня Незалежності України, в Національному музеї історії України відкрилася виставка «Прапори та реліквії української звитяги». На виставці представлені прапори із колекції музею та реліквії української незалежності – ІV-й Універсал від 22 січня 1918 року, яким було проголошено незалежність УНР, символи влади часів козацтва, печатка українського уряду в екзилі, передана останнім президентом УНР Миколою Плав'юком, Акт проголошення Незалежності 1991 року з мокрою печаткою, а також символи козацької влади: гетьманська булава та пернач полковника. Деякі знамена експонуються вперше.

Куратор виставки – Сергій Носачов, заступник генерального директора НМІУ з питань розвитку, так розповідає про виставку та її експонати:

«Прапори – це невід’ємна частина нашого життя: ми бачимо їх щодня йдучи на роботу або просто гуляючи вулицею. Вони навколо нас, і їх настільки багато, що людина може легко загубитися. Державні, політичні, громадські, корпоративні, прапори на посольствах іноземних держав, на проїжджаючих кортежах, хоругви в руках у віруючих. Щоб розширити наші знання про прапори, про їхнє історичне, художнє, символічне та сакральне значення, ми створили цю виставку.

На виставці представлені прапори з колекції Національного музею історії України. На прикладі експонатів з наших фондів ми демонструємо не просто «тканину з візерунками», а насамперед розповідаємо про людей, які стоять за кожним прапором. Відомі різні види прапорів: державні, військові, етнічні, особисті, корпоративні. Вони нерозривно пов’язані з гербами, адже їх на свої знамена з давніх-давен наносили князі, полководці, лицарі, шляхта. Завдяки такій традиції ми можемо розпізнати на витворах мистецтва окремих історичних діячів. Фактично, герб і прапор – це документи людини, його паспорт та свідоцтво про народження.

На виставці можна побачити справжній витвір мистецтва – прекрасно збережену донаторську хоругву XVIII ст. Уваги варта також ритуальна хоругва на честь поховання видатного українського історика та громадського діяча Миколи Костомарова. Виготовлена вона коштом української громади.

Серед знамен різних періодів історії України, представлених на виставці, є кілька таких, які відвідувачі зможуть побачити вперше. Свідченням бойової звитяги та наших військових традицій є бойові знамена українських полків, що брали участь у російсько-турецькій війні 1877–1878 рр. Скажімо, 130-й піхотний Херсонський полк та 75-й піхотний Севастопольський полк складалися переважно з українців. Місцем постійної дислокації Херсонського полку був Київ, а саме казарма на вулиці Бульварно-Кудрявській, а Севастопольського полку – місто Гайсин на Вінниччині. Бойові знамена цих полків дивом вціліли у радянські часи. Вони свідчать, що «славы русского оружия» не існує, що імперські завоювання здійснювалися кров’ю українців.

Прапори – це символи нашої звитяги. Бачимо, що прапори періоду Національно-визвольних змагань 1917–1921 рр. є саморобними, зробленими нашвидкоруч. Водночас вони просякнуті духом бойової звитяги й незламності. Прапор 2-го Зведеного піхотного полку Армії України (махновців) пройшов зі своїми власниками кривавий шлях у боротьбі з більшовиками і білогвардійцями за волю українців. Це трофейний прапор, який надійшов до наших фондів після 20-х рр. ХХ ст.

Почесне місце на виставці має прапор, який належав військовій частині № 70425 з міста Рівного, де розташований 55-й Окремий полк зв’язку. Цей полк першим присягнув на вірність народу України. У 1991 р. 55-й полк одним із перших був готовий захищати незалежність в разі вторгнення військ РСФСР. Прапор нам передав генерал-лейтенант Вілен Мартиросян –  командир цього славетного полку, організатор Союзу офіцерів України. Також він ініціював прийняття присяги всіма військовослужбовцями й військовозобов'язаними на вірність народу України. Це поклало початок будівництва Збройних сил як гаранта незалежності України.

Варто додати, що прапори знищували. Бойові знамена завжди були об’єктом для захоплення переможцями. Саме тому їх збереглося дуже мало. Після Першої світової війни прапори почали прибирати з поля, тримали їх у штабі як реліквію. Адже символічне значення прапора величезне».

Запрошуємо відвідати виставку, щоб доторкнутися до історії нашої державності, помилуватися красою прапорів, які дбайливо зберігають наші музейні співробітники.

Виставка працюватиме в апсиді 3-го поверху Національного музею історії України до 1 листопада 2019 року.

 


ФОТОЗВІТ

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь