Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

У НМІУ відкрилася виставка до 90-ліття створення Організації Українських Націоналістів «Зродились ми великої години»

Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

ФОТОЗВІТ

 

4 лютого в Національному музеї історії України урочисто відкрилася виставка до 90-ліття створення Організації Українських Націоналістів «Зродились ми великої години». Від заснування організації в лютому 1929 року її головною метою було встановлення і побудова Української Самостійної Соборної Держави.

Відкриваючи виставку, Віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко подякував за системну та плідну роботу директору Національного музею історії України Тетяні Сосновській та співорганізаторам – Фундації імені Олега Ольжича, й наголосив, що завданням уряду є відновлення та реалізація політики національної пам’яті, яка не може залишати і шпарини брехливій ворожій пропаганді.

«Відновлення пам’яті і поваги до Організації Українських Націоналістів – пряме завдання уряду. Це те, до чого ми довго йшли, бо тема ОУН довгий час потерпала від перекручувань російської пропаганди. Усе, що стосується українського національного збройного підпілля, намагалися знищити. Зараз чесне ім’я – ОУН, Степана Бандери – відновлено законом, і тепер ніхто не має права зневажати борців за незалежність України. Бо завдання ОУН – захист своєї держави і боротьба за заможну і потужну Україну – з порядку денного не знімається і тепер», – сказав на відкритті Віце-прем’єр-міністр.

«Ця виставка – це данина пам’яті тим націоналістам, які пробуджували свідомість усіх, хто мав гуртуватися навколо великої української ідеї», – зазначила на відкритті генеральний директор Національного музею історії України Тетяна Сосновська.

Найуспішнішим політичним проектом у ХХ столітті назвав ОУН у своєму виступі Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. «Ця організація змогла успішно протистояти і польській, і німецькій, і радянській окупаційним системам. Це організація, яка змогла в часи Другої світової війни розгорнути свою діяльність по всій території України, включно з Кримом та Донбасом. Це організація, яка зуміла розгорнути свої ланки уже в часи після Другої світової війни по всьому світу, де жила українська діаспора. І ця організація показала, що лише безкомпромісна боротьба за свободу може дати перемогу», – окреслив історичну місію Організації Українських Націоналістів голова УІНП.

На виставці представлено унікальні експонати: особисті речі видатних діячів ОУН 1920–1940-х років, зокрема, відвідувачі матимуть нагоду побачити вінчальне свідоцтво, рукописи та особистий блокнот голови проводу ОУН Євгена Коновальця. Крім того, вперше експонуються особисті речі видатних учасників українського національно-визвольного руху. Особливо зацікавили відвідувачів речі й документи осіб, які створили організацію, світлини, періодичні видання.

Відповідну атмосферу виставки, високий науковий рівень представлення унікальних матеріалів відзначив голова Фундації імені Олега Ольжича Сергій Кот. «Разом із Національним музеєм історії України наша Фундація зробила багато цікавих проектів. На мою думку, сьогоднішній є наймасштабнішим і найпотрібнішим із них. Свічка боротьби, яку запалили борці ОУН 90 років тому, прапор, який тоді підняли, досі є орієнтиром для усієї української нації», – підкреслив Сергій Кот.

Експонати для виставки надала Фундація імені Олега Ольжича. «Кілька поколінь берегли й передавали ці унікальні речі. На початку 1990-х років останній президент УНР в екзилі Микола Плав’юк, він же голова проводу ОУН, зумів усе це акумулювати, а потім передав нам на зберігання», – розповів куратор виставки, завідувач відділу Національного музею історії України «Музей Української революції 1917–1921 років» Олександр Кучерук. На думку куратора, оунівська сторінка нашої історії енергетично підживлює українське національне єство, робить нас сильнішими.

Організаторами виставки є Національний музей історії України та Фундація імені Олега Ольжича за участю Музею становлення української нації. Виставка триватиме упродовж лютого.

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь