Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

Відкрилася виставка «ГолодоМор»: розповідь про трагічне минуле мовою мистецтва

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

ФОТОЗВІТ

 

До дня пам’яті жертв Голодомору Національний музей історії України презентував емоційну виставку, що показує трагедію українського народу крізь синтез історії та мистецтва. Виставка «ГолодоМор» відкрилася 20 листопада і представила мистецьку панораму народного художника, лауреата Національної премії ім. Тараса Шевченка Валерія Франчука. Презентацію відвідав віце-прем’єр міністр України В’ячеслав Кириленко.

Картини були створені митцем спеціально для виставки. На полотнах, поділених на п’ять тематичних блоків, розгортаються драматичні події української історії 1920–1930-х років. Кульмінацією – центральним експонатом виставки – є картина «П’єта», яка символізує плач матері-України над душами її загиблих дітей.

«До скорботної теми мене щоразу повертає мамине слово. Мамі під час Голодомору було 14 років, вона стала живим свідком лихоліття. За її спогадами, в селі Зелена на Хмельниччині внаслідок голоду загинуло півсотні селян», – розповів Валерій Франчук про те, що спонукало його до створення масштабного проекту.

Промовисті твори художника доповнені інсталяціями та оригінальними історичними експонатами з фондів НМІУ того періоду. Зокрема, представлені значок колективізатора, зброя селян-повстанців, дерев’яний віз як центральний елемент інсталяції тощо. Серед документів – підпільно зроблені радянськими громадянами та іноземцями фото. Виразним акцентом виставки є радянська символіка, створена у стилі маніпулятивної сталінської пропаганди. Зворушливо виглядає постать жінки в ошатному народному строї. Вона нагадує, що найкращий одяг і найдорожчі прикраси в 1932–1933 роках українські селянки обмінювали в містах на хліб для голодних дітей.

«Ідея виставки полягає в тому, щоб відвідувач емоційно відчув найтрагічніший період нашої історії. Колективізацією і розкуркуленням режим знищував господарів, розпорошував їх по всій країні. На панно бачимо, як провадилася індустріалізація, руйнувалися храми – духовна основа нашого народу, як бунтували селяни й українські жінки», – представила виставковий простір генеральний директор НМІУ Тетяна Сосновська.

В’ячеслав Кириленко, віце-прем’єр міністр України, під час відкриття виставки у НМІУ зазначив: «Цього року – 85-і роковини Голодомору – геноциду українського народу. Відбуваються заходи, які нагадують про жахливі події, не дають про них забути, аби вони більше не повторилися. Комуністична Росія знищила мільйони українців, щоби ми не піднялися з колін. Але українці вистояли, пережили політичні репресії, стали сильнішими».

Пам’ять активізувала сотні тисяч українських патріотів, які відновили українську незалежність, вважає В’ячеслав Кириленко. І попри це Україна довго йшла до правди про ці події. Лише 2003 року парламент ухвалив документ, у якому Голодомор було названо геноцидом.

«Невизнання Голодомору геноцидом, нехтування національною пам’яттю і ненависть до України завжди йдуть поруч. Всі злочини, архівні документи про них радянський режим хотів приховати. Та в сучасній Україні більшість українців хочуть знати правду про себе», – наголосив високопосадовець.

Віце-премєр-міністр подякував народному художнику України Валерію Франчуку за багаторічну працю з увіковічнення памяті про трагічні сторінки історії. «Відрадно, що в головному музеї України – Національному музеї історії України – відкривається виставка, автором якої є знакова людина, яка багато зробила із вшанування пам’яті про жертв Голодомору. Виставка є ще одним внеском у цю велику справу», – резюмував В’ячеслав Кириленко.

З роботами художника ще в майстерні ознайомився куратор виставки, провідний науковий співробітник НМІУ Сергій Носачов. «Картини я бачив від ґрунтування до появи облич, постатей людей. Голодомор показати непросто. Ми поєднували образи і предмети, залишили барельєф радянських часів, який свідчив про щасливе життя. Водночас колоски у вітрині нагадують про підписаний Сталіним документ, який у народі називали «Законом про п?ять колосків». Унаслідок цього закону в Україні було розстріляно 16 тисяч підлітків», – нагадав куратор виставки.

В центрі виставкового простору розміщена інсталяція із двох частин селянського возу. Одна з них наповнена мішками зерна, що символізують родючу землю і достаток українських селян. На іншій бачимо прикриту чорним полотном гору як свідчення, в що перетворили благодатний край у 1932–1933-х роках. «Тими самими возами, якими возили врожай, під час Голодомору вивозили трупи – померлих голодною смертю селян. Їх ховали без священиків», - наголосила Тетяна Сосновська.

Говорити про Голодомор у світовому контексті закликала методист НМІУ Ярослава Музиченко, яка упродовж багатьох років записувала спогади свідків цієї трагедії. «Добре, що ця виставка не жахає, а дає надію. Україна постраждала, бо була вільнолюбною, прагнула свободи. Вижили і йдемо далі», – сказала дослідниця.

Виставка реалізована спільно з учасниками освітнього проекту НМІУ «Школа музейних лідерів», створеного за підтримки Українського культурного фонду.

Наприкінці відкриття В’ячеслав Кириленко сказав напутнє слово молодим музейникам – слухачам «Школи музейних лідерів». «При вході до Національного музею історії України висить табличка, що музей працює заради відвідувачів. Це і є основне. Адже музей – не лише храм, де зберігаються експонати, а й місце, куди приходять люди, – сказав віце-прем’єр міністр України. – Минуле має бути дороговказом у майбутнє, в якому Україна буде сильною, квітучою європейською державою».

Тетяна Сосновська побажала слухачам Школи надалі підтримувати один одного. «Зичу молодим музейникам, які сформувалися вже в незалежній Україні, сміливості та впевненості, щоб через 10–15 років наші музеї висвітлювали правдиву історію, якої прагне українське суспільство», – підсумувала керівник Школи музейних лідерів.

На відкритті виставки також виступили Георгій Філіпчук, перший заступник голови Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, та Василь Кушерець, голова правління товариства «Знання» України.

 

Подія на Facebook

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь