Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

Відбулась презентація виставки «Сонце на намисті. Дукач»

Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

ФОТОЗВІТ

 

20 листопада 2018 року в Національному музеї історії України відкрилася виставка «Сонце на намисті. Дукач», яка демонструє яскравий світ традиційних прикрас українських жінок XVII – початку XX ст.

На виставці представлено дукачі та монетні прикраси з колекцій Національного музею історії України (НМІУ) та його філії – Музею історичних коштовностей України, Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника та Національного історико-етнографічного комплексу «Переяслав». Доповнюють експозицію світлини з колекції Миколи Бабака й етнографічної збірки «Древо» Едуарда Крутька. Більшість прикрас із музейних колекцій експонуються вперше.

Виставка демонструє розмаїття дукачів – традиційних українських прикрас. Вони бували мідні, золоті, срібні тощо. Це карбовані медальйони або золоті, срібні, позолочені, мідні монети, які підвішували на ланцюжок чи металеву брошку-бант, прикрашену кольоровими скляними вставками, та носили на шиї. Інколи для виготовлення дукачів використовували навіть військові медалі. Техніка, матеріал та оздоблення дукача свідчили не лише про матеріальний стан власниці, а й про регіон походження та час створення.

Частина представлених прикрас походить із приватних колекцій Катерини Ющенко, Тетяни Сосновської та Оксани Івасюк. Зокрема це монетна прикраса зґарда, яку композитор Володимир Івасюк придбав для своєї сестри під час експедиції до карпатського села Снідавка в 1975 році.

Генеральний директор НМІУ Тетяна Сосновська зазначила, що ця виставка є проявом руху за популяризацію традиційної української культури, що активізувався із середини 2000-х років – часу першого Майдану. Кожна така прикраса має власну багату історію і символіку, яка частково передається тому, хто її носить, додаючи цій людині впевненості в собі.

Експозицію доповнюють жіночі фігури, вбрані у традиційні святкові українські костюми та реконструкції намист із дукачами. Тож так можна побачити, який вигляд мали прикраси у поєднанні із традиційним вбранням Ніжинського району (Чернігівська обл.), Чорнобаївського (Черкаська обл.), Хорольського та Миргородського (Полтавська обл.). Реконструкції прикрас надала майстерня українського традиційного золотарства «ВидимоНевидимо», а народні строї – колекціонери Ігор Турейський і Максим Очкур, які також вбрали один із представлених манекенів під час відкриття виставки.

На виставці є й інтерактивний куточок, де кожна відвідувачка може вдягнути традиційні українські прикраси та сфотографуватися в них чи помилуватися власним відображенням у старовинному дзеркалі.

До створення виставки були залучені учасники освітнього проекту НМІУ «Школа музейних лідерів», створеного за підтримки Українського культурного фонду.

Виставка триватиме до 20 січня 2019 року.

Адреса Національного музею історії України: вул. Володимирська, 2.

 

Подія на Facebook

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь