Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

А Архів експонатів

Зброя переможців: розповідаємо про унікальну форму для куль із колекції музею

Завдяки потужній міжнародній підтримці наша армія повсякчас отримує нову зброю та успішно захищає Україну від північного варвара. Це, як і наша історія, посилює віру у перемогу. Адже запорозьке військо перемогло не одну армію Османської імперії та Московії, які в кілька разів перевищували козацьку за чисельністю та озброєнням.

Ми добре знаємо, з якою зброєю перемагали козаки, – зображення шабель, пістолів і гармат відомі ще зі шкільних підручників. Із власне предметами відвідувачі Національного музею історії України могли ознайомитися під час огляду постійної експозиції та тематичних виставок. Нині представляємо унікальний артефакт козацької мілітарної традиції із зібрання музею – форму для відливання куль початку 18 століття.

Цю форму зроблено з рогу лося, її поверхня має чимало отворів. У них заливали розплавлений свинець, після застигання якого отримували кулі калібром 4–6 мм. На чільному боці форми міститься напис: «А нумо хлопці славні / запорожці кулі відливайте / невірних убивайте свою / родину і віру обороняйте / 1719 року 22 червня».

napis forma dlya kul

Національний музей історії України

У цей час запорожці проживали в Олешківській Січі, заснованій 1711 року неподалік від сучасного Херсона, що тоді був частиною володінь кримського хана Девлет-Гірея ІІ. Близько 8 тисяч запорожців на чолі з кошовим Костем Гордієнком відступили в ханські володіння разом із гетьманом Іваном Мазепою, який у жовтні 1708-го підняв повстання проти московського деспота Петра І через віроломне порушення тим козацьких вольностей і традицій.

Фактично Січ у Олешках постала після участі запорожців у переможній битві з московським військом на річці Пруті. Тоді московити вдерлися до володінь хана на чолі з біснуватим і неврівноваженим царем (згодом він стратить власного сина-спадкоємця через підозри у зраді). Вторгнення завершилося ганебним відступом, а запорожці отримали особливий привілей від кримського володаря. Збудована ними Січ у Олешках проіснувала до 1734 року. Можливо, форма для куль походить звідти.

Першого дня повномасштабної війни росії проти України, 24 лютого, місто Олешки сучасної Херсонської області тимчасово окупували росіяни. Проте українці переконані, що наші військові, за підтримки власного народу, визволять ці історичні землі. Славна історія українського війська триває!

 

Ярослав Затилюк, старший науковий співробітник Національного музею історії України

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь