Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Підсумки соціального марафону «Історія в колядці»

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

З 1 листопада до 21 січня тривав Соціальний марафон НМІУ «Історія в колядці». Ідея марафону – "оживити" і представити громаді стародавні українські колядки; поглянути на ці обрядові пісні, як на історичне джерело; під час пошуку старосвітських колядок дізнатися про історію рідного краю та поділитися своїми знахідками.
Участь у марафоні взяли як окремі особи, так і фольклорні гурти, шкільні колективи, і навіть весь колектив Тернопільського краєзнавчого музею. Загалом – близько сотні людей із Закарпаття, Київщини, Тернопільщини, Рівненщини, Вінниччини, Донеччини. Завдяки марафону оприлюднено понад 30 стародавніх колядок, більшість із яких широкий загал почув уперше. І хоча не всі учасники дотрималися умов марафону (здійснити пошукову краєзнавчу роботу та обіграти запис колядки в цікавому відеосюжеті), ці кілька десятків стародавніх українських обрядових пісень є цінним та дбайливо збереженим скарбом нашої культури. У більшості представлених відеозаписів – сотні переглядів. І найголовніше те, що багато людей у різних регіонах України очікують наступного, вже цьогорічного передріздвяного марафону «Історія в колядці», аби цього разу таки вивчити і представити колядку свого краю та історію, з нею пов’язану. Нині пропонуємо вашій увазі колядки учасників Соціального марафону «Історія в колядці».

Раді повідомити, що три колективні учасники отримують сертифікат на відвідання дитячої програми у НМІУ. Це гурт «Ясно-красно» з Ходосіївки, учні 6-ї школи м. Броварів, які взяли участь у марафоні, та гурт учнів Зарічевської школи на Закарпатті.

Усі учасники марафону отримують електронний сертифікат для разового безкоштовного відвідання Національного музею історії України упродовж 2018 р.

ЗАКАРПАТТЯ
Марафон відкриває запис школярів із Закарпаття. Вони найпершими долучилися до пошуку історичних реалій у стародавніх обрядових піснях-колядках. Колядка "Чи спиш, чи чуєш, пане газдо" записана в лемківському селі Зарічево на Закарпатті на початку ХХ ст. Співають учні Зарічевської школи біля чудового Музею-садиби лемківської культури й побуту, розташованого в цьому селі. Школярі добре постаралися – відповідно до умов марафону "Історія в колядках", віднайшли в тексті архаїчні слова та дізналися їхнє значення!

КИЇВЩИНА
Ця робота школярів з Ходосіївки – курс історії рідного краю. Школярі, об'єднані в гурті "Ясно-красно", де їх навчає відома фольклористка-педагог Олена Видрич. До Соціального марафону "Історія в колядці", який оголосив Національний історичний музей, вони вивчили колядку "Ой там на горі" від краєзнавця Миколи Моторного – голови Ходосіївського осередку товариства "Просвіта". Школярі здійснили значну пошукову роботу – зафіксували історичні місця рідної Ходосіївки, багатої на археологічні знахідки та важливі події. Це і криниця св. Феодосія, і Зміїв вал, і кількасотлітній дуб. Дізналися історію Михайлівського Золотоверхого монастиря, пов'язаного з їхнім селом, про який, на думку краєзнавця, йдеться в колядці. Також використали колекцію українських старожитностей Віктора Ющенка.

Броварська центральна районна бібліотека – найактивніший учасник Соціального марафону "Історія в колядці". Тут учні 6-ї школи м. Броварів вивчили близько 20 колядок і щедрівок із книги Андрія Благодира.
Марія Мисенкова співає колядку "Пустіть до хати!".

Поліна Підіпригора, співає колядки-щедрівки "Прилетіла ластівочка", "За вікном чорна хмара в'ється" та "За селом веселим, на лану широкім"

Кирило Циганков співає колядки "Бог ся рождає" та "Вставай, вставай, господарю".

Тимур Рокитько співає колядку-вимогу для обдарування (співається після віншувань) та сучасну щедрівку.

Людмила Михед співає колядку "В Вифлеємі" та стародавню щедрівку в сучасній обробці.

Сестри Софія і Соломія Жукови співають жартівливу колядку "За вікном чорна хмара в'ється".

Гліб Грабовий, 7 років, співає колядку "Добрий вечір тобі, пане господарю!" та його улюблену щедрівку "Щедрик, щедрик, щедрівочка".

Шаповал Ольга Іванівна співає стародавню колядку, яку вивчила від своєї бабусі у селі Вишеньки на Бориспільщині.

Учасники дитячого фольклорного гурту "Цвітень" співають колядку дівчині з села Комарівка Борзнянського району Чернігівської області. Записала керівник ансамблю, відома етномузиколог Марія Пилипчак від батьків учасниці гурту "Цвітень" Юлі Миронової. Наспівали Олександра Миронова (1953 р. н.), Любов Кручак (1941 р. н.) та Валентина Броварник (1942 р. н.).

Сестри Агрипина та Мотря Большакови з ансамблю "Цвітень" співають дитячу щедрівку-дражнилку, яку Марія Пилипчак записала в селі Лішня Макарівського району Київської області від Керусенко Софії Опанасівни та Ольги Моргуненко.

Колядка для дівчинки "Бігла дівонька рано по воду". Записала і співає Ярослава Музиченко від своєї бабусі Юрченко Олександри Михайлівни (1910 р. н.), записану в 1990 р. в селі Літки на Київщині.

Колядка вдові "Ой в бору, бору волохи гудуть", записала і співає Ярослава Музиченко від своєї бабусі Юрченко Олександри Михайлівни (1910 р. н.), записану частково в 1990 р. та від бабусь із півчої літківської церкви в 1994 р. в селі Літки на Київщині.

Стародавня колядка хлопцеві "То не тумани з моря". Співають Ярослава і Марійка Музиченко. Записала Ярослава Музиченко від своєї бабусі Юрченко Олександри Михайлівни (1910 р. н.) в 1990 р. в селі Літки на Київщині.

Етногурт "Зілля" з Мирославою Татарчук заспівали на новий лад стародавню обрядову пісню «Ой як же було ізпрежди віка». Зафіксувала цю світотворчу колядку етномузиколог Ганна Коропніченко у 1994 р. у селі Грузьке Макарівського району Київської області.

РІВНЕ
Фольклорний гурт "Веснянка" Етнокультурного центру Рівненського палацу дітей та молоді (керівник – Віктор Ковальчук) співає стародавню колядку "Вашого двора не минаємо". Її записав Віктор Ковальчук у селі Люхча Сарненського району Рівненської області від учасників фольклорного гурту "Троян" у січні 1992 р.

Та щедрівку «Щедрий вечір, добрий вечір». Цю щедрівку записав Віктор Ковальчук у селі Крупове Дубровицького району Рівненської області від У.П. Кот у жовтні 1988 р.

Фольклорний гурт Кам’янського сільського будинку культури, Березнівського району Рівненської області, представляє колядку «Уставай же любий друже». Її записала директор клубу Олена Чернега від нині покійної односельчанки Марти Семенюк.

ЛЬВІВ
Ірина Миронова зі Львова записала і представила стародавні бойківські колядки з села Галівка Старосамбірського району Львської області.
Колядка для дівчини «Гречна паннойка хусточки прала». Співають жителі села Мельник Любов Андріївна (1951 р. н.) та Волощак Іван Андрійович (1944 р. н.).

Стародавня бойківська колядка для дівчини. Співають жителі села Мельник Любов Андріївна (1951 р. н.) та Волощак Іван Андрійович (1944 р. н.).

ТЕРНОПІЛЬ
Працівники Тернопільського обласного краєзнавчого музею взяли участь у Соціальному марафоні НМІУ "Історія в колядці". Цього річ у музеї – чудова виставка, присвячена Різдвяним святам та вертепам. Експонуються, зокрема, різдвяні листівки відомих тернопільських художників та книги, серед яких – збірник колядок 1914 року видання. Завдання виставки – популяризування колядки як важливого чинника української етнокультури. Працівники Тернопільського музею у повному складі заспівали колядку "Бог Предвічний народився", відому з 1780 р.! І на завершення привітали всіх історичним віншуванням.

ДОНЕЧЧИНА
Йорданська колядка з Донеччини. Записана в другій половині XX ст. в селі Єгорівка Волноваського району Донецької області, у мешканок Кравець Євдокії Степанівни та Дзюби Євдокії Іванівни. Цю колядку заспівала третьокурсниця Мелітопольського училища культури Анастасія Шпаренко, яка звідти родом. Настя співає у фольклорному ансамблі «Візерунок», яким керує Тетяна Сергєєва. Звуковий файл цієї колядки прислали з Мелітополя Запорізької області. 

 

ВІННИЧЧИНА
Колядка для дівчини «В Дунаєчку край бережечку» ("Дай Боже") записана в селі Серебринці Могилів-Подільського району Вінницької області. Записували Оксана Сірант і Театр пісні "Любисток". Співають Думанська Віра Василівна (1937 р. н.), Горбей Ніна Василівна (1942 р. н.), Цуркан Лідія Василівна (1946 р. н.) Самородна Любов Іванівна (1945 р. н.), Мельник Марія Степанівна (1944 р. н.)

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь