Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

У НМІУ посли Литви і Польщі разом з істориками презентували книгу «Князі Олельковичі-Слуцькі»

Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

ФОТОЗВІТ

 

Представники України, Литви, Польщі й Білорусі у Національному музеї історії України (НМІУ) презентували четверту книжку із серії «Еліта» – «Князі Олельковичі-Слуцькі» видавництва «Балтія-друк».

У заході взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло, автори, історики і видавці нової книги.
Марюс Януконіс назвав четверту книгу про славний аристократичний рід «популяризацією спільної історії».

«Ця серія книг розповідає про період з XIV по XVI століття, який був спільним для нас. Історія об’єднує наші країни. Сьогодні дуже актуально шукати те, що нас об’єднує. Саме період Великого князівства Литовського і Речі Посполитої є фундаментом наших сьогоднішніх стосунків, розвитку співпраці між Литвою та Україною і Польщею та Україною. Це перш за все європейська історія, яка стала європейським корінням України. Розвиток суспільства, принципи демократії і толерантності, які були введені у ті часи, Магдебурзьке право склали основу для побудови сучасної української держави», – сказав Посол Литовської Республіки в Україні.
Посол Республіки Польща в Україні

Ян Пєкло додав, що якщо пам'ять не загине, то і ми не загинемо. «Нам потрібно пам’ятати, що спільний ворог хотів знищити пам'ять. Те, що ми сьогодні маємо чотири книжки – найкраще, що засвідчує наше спільне минуле… Ми повинні показати світові, що можемо спільно співпрацювати і презентувати результати співпраці», – зазначив Посол Польщі.
Книгу «Князі Олельковичі-Слуцькі» писала група авторів із України, Польщі, Литви і Білорусі. Українських науковців згуртував кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту історії України НАН України та Національного музею історії України Ярослав Затилюк.

Генеральний директор Національного музею історії України Тетяна Сосновська сказала, що четверта книга із серії «Еліта» дала можливість науковим співробітникам музею засвідчити свій науковий доробок і високий науковий статус на міжнародному рівні. «Наші співробітники, працюючи з фондами НМІУ і вивчаючи документи, стали науковим ядром у написанні книги про князів Олельковичів-Слуцьких. Цей шляхетний проект демонструє досягнення музею як наукової установи і наш шлях у міжнародній співпраці», – наголосила Тетяна Сосновська.

Напередодні презентації історик, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії Національного університету «Києво-Могилянська академія», редактор книги «Князі Олельковичі-Слуцькі» Ігор Тисленко мав заняття зі студентами. Він попросив їх написати на листочку, хто були останні київські удільні князі. На його подив, із 30 студентів лише один написав вірну відповідь – князі Олельковичі.

«Якби я знав про це опитування серед студентів у той момент, коли погодився написати невелику статтю про Олельковичів, то мені значно легше працювалося б», – додав Ярослав Затилюк.

Книга «Князі Олельковичі-Слуцькі» складається з чотирьох розділів: «Нащадки великих князів литовських», «Визначні постаті роду», «Місьця пам’ятні Олельковичей-Слуцьких», «Нащадки і спадкоємці Слуцьких».

Ярослав Затилюк до того не досліджував Олельковичів-Слуцьких. Каже, що не так важко було знайти документи про цей паріод, як йому, історику, написати статті у науково-популярному стилі. Завдяки роботі у фондах НМІУ він написав замість запланованої однієї невеликої статті десятки матеріалів про «Київське княжіння в історії роду» та Київ за часів пам’ятні Олельковичей-Слуцьких.

Нагадаємо, «Князі Олельковичі-Слуцькі» – четверта книжка із серії «Еліта», що вирізняється широким використанням в дизайні томів ілюстративного матеріалу. Книжки серії прикрашають зображення палаців, замків, храмів і монастирів, портретів визначних історичних постатей, предметів побуту, унікальних рукописних документів і стародруків з архівів, бібліотек, музейних сховищ і приватних колекцій багатьох країн Європи. За попередні роки вже вийшли томи, присвячені князям Радзивілам (2012), Острозьким (2014) та Вишневецьким (2016).

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь