Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

«Голодомор: Правда над Кривдою» до 84-х роковин Голодомору діятиме в НМІУ до 10 грудня

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Цьогоріч День вшанування пам’яті жертв Голодомору припадає на 25 листопада. До цієї дати НМІУ підготував унікальний за своїм наповненням виставковий проект «Голодомор: Правда над Кривдою». Фактично, вперше відвідувачам пропонується поглянути на проблематику Голодомору крізь призму подій, які відбувалися до Голодомору та в роки Голодомору, і в час відродження пам’яті про Голодомор вже у незалежній Україні.

Просвітницько-виставковий проект складається із багатьох «пазлів». Насамперед – це світлини із приватних колекцій та архівно-слідчих справ з архіву ГДА СБУ, що демонструють образи жителів догеноцидного села; фото з архівно-слідчої справи чернігівського фотографа, послідовника поглядів Льва Толстого, Миколи Боканя, який вів своєрідний фотолітопис власної родини в 1933 році; відродження пам’яті про Голодомор у вільній Україні.

Другим елементом проекту є інсталяція «За стіною забуття». Через отвір у «бетонній» стіні відвідувачі спостерігають розбиті жорна та горщик з сурогатами, за якими видніється ікона в рушнику та скриня з красивими речами. Ця інсталяція засвідчує традиційний уклад українців, який був зруйнований у кінці 1920-х років. Основним руйнівним ударом став Голодомор 1932–33 років. Утім, знищувалися не лише одяг та прикраси, замінені на куфайки й кирзові чоботи, – ламалися духовні цінності народу. Звичними ставали крадіжки, доноси, алкоголізм. Повернути в наше суспільство «догеноцидні» цінності зможемо, усвідомивши те, що відбулося з нацією в час Голодомору.

Одним із «пазлів» виставкового проекту є інсталяція, що базується на реальній родинній історії. Відвідувачі побачать образ селянки, яка віднесла до торгсину своє весільне вбрання, щоб роздобути буханець хліба і врятувати дітей від голодної смерті. Голова постаті вкрита чорною хусткою – символом скорботи. Ця інсталяція – ще й образ незнищенності української нації, жертовності матерів.

Елементом проекту є картини народного художника України Валерія Франчука із циклу «Розгойдані дзвони пам’яті» та його дерев’яні скульптури.

Сьогодні перед українським суспільством стоїть завдання пізнати правду про минуле і взяти з неї урок: поразку УНР, невміння об’єднатися навколо лідера, захоплення лівими утопічними ідеями. На жаль, підсумком тих непоправних помилок стали втрата державності, масові політичні репресії, Голодомор-геноцид, депортації, війни – мільйони загублених доль. Гуманітарні катастрофи, наслідки яких ми відчуваємо й нині.

Нам, українцям, необхідно йти шляхом самоорганізації громади, відродження власних традицій, духовності, адже це є основою, на якій будується вільний демократичний світ.

Виставку можна буде оглянути з 25 листопада до 10 грудня.

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь