Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

Проблеми культурної спадщини України – в центрі уваги на міжнародних конференціях у Швеції

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Колаж helagotland.se

З 1 січня 2023 року Швеція пів року головує в Раді ЄС. У зв’язку з цим у травні в цій країні відбулася низка заходів, присвячених захисту культурної спадщини України, зокрема в контексті російсько-української війни.

Так, 10–11 травня у місті Вісбю на острові Готланд пройшла конференція, на якій обговорювали практики збереження памʼяток культури та музейних збірок в умовах війни та інших критичних ситуацій. Генеральний директор Національного музею історії України Федір Андрощук розповів про досвід українських музеїв в умовах війни.

22–24 травня у місті Уппсалі відбулася конференція «Культурна спадщина церкви – цивільна оборона та стійке суспільство». Під час події дискутували щодо стану, досвіду та перспектив збереження церковної культурної спадщини в умовах війни. На конференції виступили міністр культури Швеції Паріса Лільєстранд (Parisa Liljestrand) та керівник Шведської ради національної спадщини Йоаким Мальмстрьом (Joakim Malmström). Федір Андрощук представив доповідь «Битва за церкву – спадщина давнього Києва у російсько-українській війні та пропаганді».

24–26 травня в Історичному музеї у Стокгольмі відбулася конференція представників поліції країн Європейського Союзу за участі Інтерполу, Європолу, італійських карабінерів та міжнародних експертів-музейників. Захід присвятили запобіганню незаконному переміщенню культурної спадщини. До конференції долучилися представниця Всесвітньої митної організації, голова департаменту захисту культурної спадщини ICOM Софі Дель Пьєр (Sofi del Pierre) та генеральна директорка Національного комітету та представниця Швеції в ЮНЕСКО Анна-Карін Юанссон (Anna-Karin Johansson). Окремий день конференції організатори присвятили темі «Війна в Україні, незаконний обіг культурної спадщини – сучасний стан та очікувані перспективи». Під час заходу Федір Андрощук розповів про незаконний обіг культурної спадщини в Україні.

Нагадаємо, що шведські музеї одними з перших у своїй сфері відреагували на початок повномасштабної війни росії проти України і запропонували підтримку колегам. Дякуємо за незмінну увагу до захисту культурної спадщини нашої країни!

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь