Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

Оригінал золотої пекторалі, елементи скіфського возу та інші артефакти. В МІКУ відкрилась виставка «Пектораль. Знахідка століття»

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

30 липня в Музеї історичних коштовностей України, філії Національного музею історії України, відкрилась виставка «Пектораль. Знахідка століття», приурочена до 50-річчя дослідження кургану Товста Могила і віднайдення унікальної пам’ятки скіфо-античного мистецтва – золотої пекторалі. Проєкт відбувається під патронатом Міністерства культури та інформаційної політики України та в партнерстві з Інститутом археології НАН України.

Виставка надає можливість кожному відчути себе дослідником «пірамід степів» – скіфських курганів. Цитати із польового археологічного щоденника Бориса Мозолевського та світлини роботи експедиції занурюють в атмосферу, яка панувала на розкопках, допомагають відчути незабутні миті, коли Товста Могила відкривала свої таємниці.

«До ювілею дослідження Товстої Могили наш колектив готувався близько року. Ми працювали у двох напрямках. По-перше, готували до публікації видання, щоб детально представити найвідомішу археологічну пам’ятку України. По-друге, ми працювали над виставкою, яку презентуємо сьогодні», – сказав під час відкриття генеральний директор Національного музею історії України Федір Андрощук.

Федір Андрощук подякував Міністерству культури та інформаційної політики за допомогу у втіленні проєкту, а також кожному з працівників музею, які готували виставку.

«Ми раді, що змогли допомогти Національному музею історії України і ця виставка відбувається в такому масштабі. Завдяки цій події ми будемо промувати музеї України як культурно-освітні простори», – запевнила заступниця Міністра культури Світлана Фоменко.

Від групи кураторів виставки гостей привітала завідувачка відділу історії ювелірного мистецтва в Україні МІКУ Любов Клочко. Вона розповіла, скільки праці багатьох людей, співробітників музею, а також колег із Інституту археології було вкладено в побудову виставки «Пектораль. Знахідка століття».

Привітати з відкриттям виставки та оглянути її прийшли колеги з Інституту археології НАНУ, Спілки археологів України, колеги-музейники та ювеліри. Зокрема, від Інституту археології НАН України з вітальним словом виступив відомий скіфолог, завідувач відділу раннього залізного віку Сергій Скорий. Багаторічна завідувачка Музею історичних коштовностей України, а нині директор Національного музею українського народного декоративного мистецтва Людмила Строкова також привітала колег із відкриттям чудового виставкового проєкту.

Головний редактор багаторічного партнера музею, видавництва «Мистецтво», Ніна Прибєга розповіла про підготовку нового видання про пектораль «Симфонія пекторалі».

На завершення урочистого відкриття директорка монетного двору «Княжий»  Катерина Клименко вручила генеральному директору Національного музею історії України срібну медаль вагою 1 кілограм із нагоди 30-річчя незалежності України.

У центрі виставки – оригінал пекторалі, знайдений у похованні скіфського очільника. За художніми властивостями, технічною досконалістю та інформативністю пектораль є неперевершеним шедевром античного мистецтва. Експонуються й інші артефакти з кургану Товста Могила, які ніколи раніше не представляли широкій аудиторії. Зокрема, це деталі поховального кортежу, предмети оздоблення возу, в тому числі дерев’яні, та декоративні елементи вуздечок.

Центральне поховання скіфського правителя в давнину пограбували, у двох могилах захоронили шестеро коней разом з трьома «конюхами». В боковій могилі – поховання дружини та дитини правителя у супроводі чотирьох слуг. Три знатні персони були поховані в різний час. Археологи виявили також сліди поминальної тризни на три тисячі осіб.

Куратори виставки: завідувачка відділу історії ювелірного мистецтва в Україні Любов Клочко та провідні наукові співробітники Музею історичних коштовностей України Юрій Полідович і Оксана Ліфантій.

Виставка «Пектораль. Знахідка століття» представлена до уваги відвідувачів на 2-му поверсі Музею історичних коштовностей України (вул. Лаврська, 9, корп. 12) і триватиме до 31 жовтня 2021 року.

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь