Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

Колекція НМІУ: лицарський обладунок маркізів Річчі де Рієті

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Європейські старожитності привертали увагу українських колекціонерів кінця ХІХ – початку ХХ ст. Чимало європейських пам’яток стали перлинами колекцій фундаторів нашого музею.

У зібранні Національного музею історії України зберігається комплект захисного спорядження, виготовлений на початку XVII ст. для одного з представників італійської родини Річчі де Рієті. Чоловіки цього аристократичного роду служили у війську – в лавах важкої кавалерії, яка у той час почала з’являтися у багатьох європейських арміях.

У 1890 році відомий київський колекціонер Богдан Ханенко (1849–1917) придбав цей комплект захисного спорядження на антикварному аукціоні у Римі. Там відбувся розпродаж зібрання відомого римського антиквара і художника Рауля Річардса.

У приватному музеї подружжя Ханенків (розташованому в їхньому особняку, нині – вулиця Терещенківська, 15) придбаний у Римі обладунок експонувався на 1-му поверсі. Зображення манекену вершника у латах маркізів Річчі де Рієті збереглося на світлині кінця ХІХ – початку ХХ ст., на якій зображено вітальню будинку Ханенків.

У грудні 2016 – вересні 2019 року цей лицарський обладунок експонувався у НМІУ на виставці «Зброя та військове спорядження в колекції Національного музею історії України: від давнини до сучасності».

Захисний обладунок – це спорядження важкоозброєного кавалериста початку XVII cт. Він складається із шолома, кіраси, наплічників, захисту шиї та рук, латних рукавиць. Усі деталі обладунку вкриті штучним патинуванням. Наплічники лат декоровані накладними позолоченими восьмипелюстковими розетами, нагрудник кіраси оздоблено гравійованим позолоченим зображенням нагрудного ланцюга з овальним медальйоном, у якому зображено Діву Марію з маленьким Ісусом на руках.

У нагрудник кіраси вмонтовано кілька металевих штирів. До них у разі потреби прикріплювали додатковий нагрудник, який захищав вершника від ураження кулями. Всередині кіраси та латних рукавиць збереглася м’яка текстильна підкладка та ремені для прикріплювання окремих частин, прикрашені малиновим оксамитом та срібним зубчастим галуном.

Латні рукавиці обладунку складаються з дрібних сталевих пластин на шкіряній основі. У таких рукавицях вершнику було зручно тримати легку ручну вогнепальну зброю, якою з кінця XVI ст. були озброєні європейські загони важкої кавалерії.

  

 

Підготувала Олена Попельницька, завідувачка відділу науково-видавничої діяльності НМІУ

Колаж Анастасії Доманової

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь