Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

Про Майдан прямою мовою

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Від початку Революції Гідності минуло шість років. У неділю, 1 грудня, в Національному музеї історії України згадували нову сторінку української історії під час презентації першого тому збірки інтерв’ю «Майдан. Пряма мова» (видання НМК Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності).

Авторки-упорядниці – кандидатка філологічних наук, старша наукова співробітниця ІМФЕ ім. М. Т. Рильського НАН України Олена Чебанюк та кандидатка філологічних наук, літературна редакторка НМІУ Оксана Ковальова розповіли про виникнення задуму цієї збірки, цікаві миті під час запису деяких інтерв’ю та непересічні долі тих, хто їх згодився дати.

«До книжки ми йшли 6 років. Всього взяли понад 200 інтерв’ю. У першому томі розміщено 35 із них. Перші записи почали проводити з березня 2014 р. Спочатку говорили з людьми на Майдані, в Жовтневому палаці. Пізніше познайомилися з більшою кількістю учасників», – поділилася Оксана Ковальова.

Про тонкощі, підводні камені та особливості усноісторичної традиції розповіла Олена Чебанюк. «Без усних свідчень ми не можемо осягнути, чим був Майдан. На Майдані кожен хотів бути кращим, ніж є насправді. Події 2014 р. показали, що українці можуть бути кращими. Під час роботи над книгою дійшла до висновку, що текст розповідає про людину більше, ніж паспорт», – зазначила пані Олена.

Дослідниці зізналися, що вони свідомо відмовилися від відеофіксації інтерв’ю, оскільки камера впливала на відвертість респондентів, Як засвідчила їхня практика, найвдаліші інтервʼю відбувалися завдяки невимушеній атмосфері і аудіозапису. Також авторки проекту відмовилися від опитування відомих осіб, тому ми дізналися про погляд рядових учасників Майдану.

Олена Чебанюк і Оксана Ковальова висловили вдячність Інститутові мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М. Т. Рильського НАН України, що рекомендували видання до друку, Музею Революції Гідності – що надрукували. А співробітникам НМІУ – за те, що поділилися своїми спогадами про участь у Революції Гідності, а також за атракційне представлення подій на Майдані.

Учасниця Майдану Ірина Виноградська поділилася враженнями: «Інтерв’ю на Майдані – це колись виглядало дивним. Навіть на диктофон говорити було страшно. Думалося, що пам'ять про ці події буде важлива для нащадків. Дякую Олені та Оксані, що встигли зробити інтерв’ю по свіжих слідах, коли ми ще не аналізували те, що з нами відбувалося». Наприкінці заходу гості поспілкувалися з героями збірки, запрошеними на зустріч.

Фотозвіт події

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь