Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

НМІУ взяв участь у підготовці фундаментального історичного видання «Українська Державність»

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Унікальний фотолітопис «Українська Державність» презентували 16 квітня в Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка. Видання є екскурсом в історію України з ілюстраціями та розповідями до них. На майже 600 сторінках зібрані світлини тисячолітньої історії наших земель – від археологічних пам’яток до нашого часу. Цінні раритети з фондової колекції Національного музею історії України також увійшли до цієї монументальної книги.

Вагому роль Національного музею історії України та генерального директора НМІУ Тетяни Сосновської у процесі підготовки фундаментального історичного видання відзначив автор ідеї та керівник проекту фотолітопису, голова ВГО «Меморіал» ім. Василя Стуса, перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів. «Архівні матеріали з провідних архівних установ допомогли простежити тяглість української державності. Увічнити на папері видатні сторінки минувшини нам допомогли музейні експонати. Особливо в нагоді стала збірка Національного музею історії України», - наголосив пан Кубів.

Генеральний директор НМІУ Тетяна Сосновська входить до науково-консультативної ради фотолітопису. Укладачами «Української державності» є, зокрема, відомі українські історики, наукові співробітники НМІУ Марина Стрельник, Анатолій Бараннік та Микола Беленко. У фотолітописі представлені артефакти з Національного музею історії України, починаючи від золотої Пекторалі й до цінних пам’яток доби Української революції та років незалежності. Над фотолітописом, який містить фотофакти речей, подій, персоналій і явищ, що є культурним фундаментом України, фахівці працювали упродовж двох років.

Крім НМІУ, з музейних установ до проекту долучився також Національний військово-історичний музей України.

Презентація фотолітопису відбулася під час Національного форуму «Українська державність: витоки, етапи становлення та розвитку». Перед форумом у стінах КНУ ім.. Т. Шевченка відкрилась виставка, присвячена етапам творення української держави, також було презентовано книги, видані за участю Всеукраїнської громадської організації «Меморіал» ім. Василя Стуса. На заході відвідувачі мали змогу переглянули фільм «Скарби української державності».

В Національному форумі взяли участь провідні науковці та історики, зокрема, ректор Київського Національного університету ім. Тараса Шевченка Леонід Губерський та директор Інституту історії України НАН України Валерій Смолій. Захід відбувся з нагоди 30-річчя ГО «Меморіал» ім. Василя Стуса.

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь