Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

А Анонси

1 грудня в музеї розкажуть про давню вогнепальну зброю - мушкетони або ж тромбони

Історія появи та розвитку вогнепальної зброї на землях сучасної України налічує понад шість століть. Перші її зразки – пищалі, аркебузи, бомбарди, мортири, гаківниці – імпортували з Центральної та Західної Європи. Протягом XV–XVIII ст. на українських землях існувало кілька центрів виготовлення вогнепальної зброї, зокрема, зброярські майстерні та людвисарні – діяли у Львові (де, зокрема, гармати пробував відливати навіть першодрукар Іван Федоров), Батурині та деяких інших українських містах.

Тогочасні зразки ручної вогнепальної зброї були орієнтовані здебільшого на пішого воїна. Що диктувалося особливостями довжини ствола та перезарядки тогочасних зразків, які робили складними ці операції для кінних воїнів. Проте, з XVI ст. ручна вогнепальна зброя потрапляє на флот, а згодом — в кавалерію. Ця вагома зміна була пов’язана зі створенням у XVI ст. в Західній Європі спеціального типу ручної вогнепальної зброї — мушкетонів (інші назви — тромбони, тромблони, горлачі). Їхніми особливостями були: велика ширина дула (значно ширша за снаряд), це давало змогу стріляти, зокрема, шротом і збільшувало площу ураження; укорочена довжина ствола, що робило рушницю легшою; невеликий розтруб (лійка) на дулі — додатково полегшував перезарядку. У підсумку, тромбони активно використовували кавалеристи (їдучи на коні, складно було цілитися й перезаряджати довгодульні рушниці). У морських боях вони чудово себе зарекомендували під час абордажів.

На лекції буде розглянуто історію виникнення та розвитку мушкетонів, описано їхню будову та особливості. Також буде продемонстровано фото зразків цього спеціального типу озброєння, які зберігаються в Національному музеї історії України.

Лектор: Анатолій Бараннік – науковий співробітник Національного музею історії України, дослідник економічної історії ранньомодерної України.

Початок лекції «Мушкетони: науково-популярний огляд історії одного зі спеціальних типів ручної вогнепальної зброї» у неділю, 1 грудня, о 16:00.

Адреса Національного музею історії України: вул. Володимирська, 2.

Додаткова інформація за телефоном (044) 278-48-64.

Вхід до музею на лекцію - 30 грн.

 

Подія на Facebook

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь