Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Ц Цього дня

Previous Next

24 роки тому засновано Орден княгині Ольги

15 серпня 1997 р. Указом Президента України на відзначення заслуг жінок у розвитку Української держави, духовному відродженні нації, вихованні дітей заснована відзнака Президента України “Орден княгині Ольги” І, ІІ, ІІІ ступенів. У 2000 р. Верховною Радою України прийнято ЗУ “Про державні нагороди”, яким було встановлено державну нагороду орден княгині Ольги І, ІІ, ІІІ ступенів.

Орден княгині Ольги має три ступені. Вищим ступенем ордена є І ступінь. Нагородження орденом здійснюється послідовно, починаючи з ІІІ ступеня. Отримати орден наступного ступеня можливо лише через три роки після нагородження орденом попереднього ступеня. Ордена княгині Ольги (навіть вищого ступеня) можуть удостоюватися не лише українки, а й іноземні громадянки та особи без громадянства. Орден вручає Президент України або за його уповноваженням керівник центрального органу виконавчої влади. Нагородження посмертно не проводиться. Знак ордена княгині Ольги І, ІІ, ІІІ ступенів носять на лівому боці грудей після відзнак Президента України “Орден князя Ярослава Мудрого”, ордена “За
заслуги”, “Орден Богдана Хмельницького”, ордена “За мужність” ІІ, ІІІ ступенів.

Автором ескізів знаків ордена є український художник і геральдист Олексій Руденко. Знак ордена княгині Ольги має форму овалу, зʼєднаного вгорі з декоративною колодкою у вигляді банта. На лицьовому боці знака —зображення княгині, обрамлене орнаментом і прикрашене чотирма аметистами прямокутної форми. Знак ордена І і ІІ ступенів виготовляється зі срібла, однак у знаках І ступеня орнамент, зображення княгині Ольги, пластинка на банті — рельєфні позолочені, а у ІІ ступеня — позолочений лише орнамент, а зображення княгині рельєфне срібне. Знак ордена ІІІ ступеня тотожний за виглядом, але виготовляється з посрібленого томпаку.

Серед жінок, які в різні роки були нагороджені орденом є Алла Мазур — українська телеведуча (орден ІІ ступеня), Таїсія Литвиненко — артистка Національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької (орден І ступеня), призерка чемпіонату світу з біатлону 2012 р. Олена Підгрушна (орден І ступеня), призерка чемпіонату світу з біатлону Анастасія Меркушина (орден ІІ ступеня), призерка чемпіонату Європи 2021 р. з біатлону Ірина Петренко (орден ІІ ступеня), чемпіонка Європи 2020 р. з велосипедного спорту Олена Старікова (орден ІІ ступеня), чемпіонка Європи 2020 р. з вільної боротьби Юлія Ткач (орден ІІ ступеня).

У 2004 р. Указом президента України про нагородження працівників НМІУ за вагомий особистий внесок у створенні експозиції Музейно-культурного центру “Мистецькі шедеври України” орденом княгині Ольги ІІІ ступеня нагороджено заступника директора з наукової роботи Ковтанюк Н. Г., яка працювала в музеї до 2015 р.

У фондовому зібранні Національного музею історії України зберігається орден княгині Ольги І, ІІ, ІІІ ступенів.

  

  

Підготувала Ольга Голдованська, наукова співробітниця музею

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь