Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Ц Цього дня

Previous Next

Міжнародний день сліпих

13 листопада відзначається Міжнародний день сліпих, покликаний привернути увагу здорових людей до проблем тих, хто втратив зір і опинився у важких життєвих умовах. Історія започаткування цього дня пов’язана з іменем французького педагога Валентина Гаюї (1754–1822), який був засновником першої у світі школи-інтернату для сліпих. Він розробив методику навчання для незрячих, яку використовували аж до появи тактильного шрифту Брайля. Саме тому в день народження педагога у всьому світі відзначають День людей із вадами зору.
 
У Національному музеї історії України представлена виставка «Сергій Єрмаков. Феномен українського кутюр'є». Вона присвячена надзвичайно талановитій людині, життєвий шлях якої був ускладнений важкою хворобою. В 11 років Сергієві Єрмакову діагностували цукровий діабет, що спричинив фактичну втрату зору дизайнера у віці 30 років. Сергій Єрмаков пережив 8 операцій, внаслідок яких лише на одному оці вдалося зберегти 5 % зору. Незважаючи на це, він продовжував працювати і створювати довершене й вишукане вбрання.
 
У експозиції музею представлені сукні-образи з різних колекцій, створених за умовами і стандартами «haute couture» («від кутюр»), тобто високої моди. Розглядаючи його роботи, важко уявити, що людина майже не бачила. Як розповідав сам Сергій Єрмаков, краса та фарби живуть у його пам’яті. Із клієнтами він працював на дотик. А своє вбрання дизайнер не малював, а відразу представляв своїм помічницям на жіночій фігурі – прикладав тканину і заколював її шпильками.
 
Сергій Єрмаков так описував процес створення вбрання: «Я не можу малювати, але знайшов вихід – малюю прямо на манекені, потім пояснюю задум колегам. Коли зникає зір, загострюється інтуїція та дотик. Клієнти звикли, що я підходжу до них дуже близько – на відстань, на яку не мав би права». Також Сергій зазначав: «Для мене сукні – це картини чи артоб’єкти, які ніколи не вийдуть із моди. Образи живуть у моїй уяві. Я можу прокинутися вночі, щоб негайно зробити опис якоїсь сукні. Я ніколи не вигадую спеціально, вони десь усередині мене, і мені залишається лише передати їх».
 
У квітні 2010 року Сергій Єрмаков на запрошення Благодійного фонду Хілларі Клінтон влаштував показ своєї колекції fashion-дефіле «Техас» на відкритті найбільшого у світі Центру для людей із обмеженим зором у Далласі (штат Техас, США). Після заходу газета «Нью-Йорк Таймс» надрукувала статтю із заголовком: «Сліпий дизайнер засліпив Америку».
 
Сергій Єрмаков залишається єдиним у світі сліпим дизайнером високої моди з України. Національний музей історії України запрошує усіх поціновувачів краси відвідати виставку та отримати задоволення від спостерігання прекрасних творів великого художника «від моди».

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь