Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

А Анонси

Previous Next

До сторіччя світової слави «Щедрика» 17 грудня музей представить виставку про Миколу Леонтовича «Маестро Різдва»

«Маестро Різдва» – виставка Національного музею історії України, присвячена визначному українському композиторові Миколі Леонтовичу, який подарував світові найпопулярнішу мелодію Різдва.

Урочисте відкриття виставки відбудеться 17 грудня 2018 р. о 14:00.

«Щедрик» – українська народна пісня в неперевершеній обробці М. Леонтовича набула звучання, що підкорило мільйони сердець. У англомовній версії відома багатьом як «Carol of the Bells», вона давно стала символом одного з найулюбленіших свят року, радісного очікування Різдва й Нового року.

Проте досі не так широко відомий її автор – скромний геній української поліфонії, композитор, хоровий диригент, педагог Микола Леонтович. За своє коротке життя він пройшов шлях від семінариста Кам’янець-Подільської духовної семінарії до композитора, твори якого мали шалений успіх у концертних залах країн Східної та Західної Європи й обох американських континентів.

Нагла смерть від рук чекіста увірвала життя талановитого композитора надто рано – в 43 роки. Зі зрозумілих причин таємниця смерті М. Леонтовича розкрилася лише зі здобуттям незалежності Україні.

Митець залишив нащадкам багату творчу спадщину: 207 хорових обробок народних пісень, духовних літургій та авторських поезій. Ключовим елементом індивідуального стилю композитора стало майстерне поєднання народного багатоголосся із професійною технікою поліфонії, що вражає слухачів донині.

«Він – ніби різьбяр у музиці, що творить найтонші музичні вартості, неначе мережива із шовку. Його техніка… настільки “ажурна”, ніби тонка різьба із золота, прикрашена самоцвітним камінням», – із захопленням відгукувався про М. Леонтовича його колега, композитор і хоровий диригент Кирило Стеценко.

Запрошуємо вас розділити це захоплення, зануритися в атмосферу творчості великого українського композитора та дізнатися більше про його життєвий шлях. Відчути тонку душу маестро допоможуть автентичні експонати виставки: речі, що належали композитору, світлини, анонси концертів, поєднані з витонченими витинанками роботи майстрині Дарини Альошкіної на теми творів М. Леонтовича.

Вперше в Києві експонуватимуться речі, які належали визначному композитору, з Покровського історичного та Тульчинського краєзнавчого музеїв.

Куратор виставки – кандидат історичних наук, завідувач відділу рекламно-виставкової роботи НМІУ Оксана Тараненко.

Відкрийте для себе скромного генія, українського маестро Різдва Миколу Леонтовича!

Вхід на відкриття виставки вільний.

Адреса Національного музею історії України: вул. Володимирська, 2.

 

Подія на Facebook

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь