Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Ц Цього дня

Previous Next

1008 років тому помер хреститель Русі Володимир Великий

Златник Володимира Великого (980–1015). Русь. Золото, карбування. МІСТ

1008 років тому помер хреститель Русі Володимир Великий – засновник києворуської держави, або Руської Землі, хреститель Русі та останній спільний предок усіх наступних князів Рюриковичів. Вирішальним вчинком його життя був вдалий похід 988 року на Херсон у Криму (відомий також як Херсонес)  та домовленість із Візантією. У обмін на критично потрібну імператорам військову допомогу Володимир здобув візантійську багрянородну дружину Анну – це було нездійсненною мрією і варварських вождів-язичників, і західноєвропейських християнських королів.

Із позиції переможця Володимир хрестився та повернувся на Дніпро. Він перетворив Київ із торговельної бази русів на місто, а довкола розбудував значну область із містами, фортецями й земляними валами, яку почали називати Руська Земля. Сам Володимир із ватажка «приватної воєнно-торгової компанії» перетворився на поважного християнського володаря.

46446456565.jpg

Плінфа 10 століття із зображенням тризуба – знака Володимира Великого. Знайдена Вікентієм Хвойкою під час розкопок Десятинної церкви у 1907–1908 роках. Національний музей історії України (МІСТ)

Протягом кількох десятиліть Володимиру вдалося взяти під контроль усі найбільші торговельні річкові шляхи Східної Європи: по Дніпру, Прип’яті, Бугу, Волзі, Оці, Двині та Волхову. Це супроводжувалося знищенням конкурентних еліт русів та слов’ян, руйнуванням їхніх укріплень і зведенням нових опорних пунктів. За Володимира сформувався образ Русі, що зберігався до 13 століття. У басейні Середнього Дніпра із центром у Києві було ядро, власне державна територія. На північ від неї розташовувалася величезна периферія – низка окремих володінь довкола розкиданих на великій відстані одне від одного щойно заснованих міст. Там Володимир розсадив своїх численних синів.

Однак у 1010-х роках у нього почали виникати конфлікти зі старшими синами. Вони були вже дорослими чоловіками, які відчували себе цілком самостійними володарями і не бажали підкорятися волі батька. Одного з них – туровського князя Святополка, Володимир ув’язнив у Києві. З іншим непокірним сином Ярославом було складніше, адже він сидів у далекому Новгороді. Володимир почав готувати похід на Ярослава. В розпал приготувань київський правитель захворів і помер. Цікаво, що саме Ярослав і Святополк стали головними суперниками за спадщину Хрестителя, відсунувши або вбивши молодших і слухняніших братів Володимировичів (наприклад, Бориса, Гліба, Святослава, Судислава).

Смерть руського правителя сталася на Берестовому – заміському дворі під Києвом (нині місцевість у Печерському районі столиці). Цю подію приховали на день. А потім уночі тіло таємно перевезли до Києва й поклали у зведеній Володимиром Десятинній церкві. На ранок смерть володаря оприлюднили в Києві в головному храмі, що стояв посеред палацового комплексу. Після цього Святополк посів престол батька. Так було забезпечено безперервність передачі влади. Поховали Володимира в мармуровому саркофазі, який поставили поряд із саркофагом вже померлої на той час Анни посеред церкви.

Хоча Володимир не зміг спокійно відійти на той світ, а на Руську Землю чекала криза та громадянська війна, діяльність цього правителя заклала основи руської державності на триста років уперед.

 

Підготував Вадим Арістов, науковий співробітник Національного музею історії України

 

 

 

 

 

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь